• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Nästan var femte man är riskkonsument av alkohol

Uppdaterad
Publicerad

Nästan var femte man, men bara var åttonde kvinna är riskkonsument av alkohol. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt. 

– Det är så pass stor del av befolkningen att vi ser det som ett folkhälsoproblem, säger Pi Högberg, sakkunnig på Folkhälsomyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren. 

Statistiken bygger på svar från Nationella folkhälsoenkäten, som genomförts bland personer i åldrarna 16 till 84 år under 2013-2016. Med riskbruk menas en påtagligt förhöjd risk för skadliga konsekvenser.

I Gävleborgs län uppger 15 procent av befolkningen att de dricker alkohol på ett sätt som enligt Världshälsoorganisationen kan skada deras hälsa. Det är 19 procent av männen och 13 procent av kvinnorna i länet, vilket är samma siffror som riket i genomsnitt. 

Olika kulturer och normer

I fyra av Sveriges län är mer än dubbelt så många män som kvinnor riskkonsumenter av alkohol: Dalarna, där 9 procent av kvinnorna uppgav en konsumtion som placerade dem i riskzonen, mot 20 procent av männen, samt Kronobergs, Kalmar och Örebro län.

– De flesta anser att skillnaderna beror på kultur och normer. Det är fortfarande lite stigmatiserat för kvinnor att dricka.

Bland kvinnor finns också en tendens att de med högre utbildning och högre inkomst dricker mer – en skillnad som inte syns bland männen.

Skillnader mellan norr och söder

Totalt sett har Stockholms och Uppsala län störst andel riskkonsumenter i sin befolkning. Minst andel har Kronobergs, Västernorrlands, Västerbottens och Jönköpings län.

– I södra Sverige och storstadsområden finns större tillgänglighet på alkohol. I Norrland har man inte det liberala förhållningssättet som är vanligt i södra Sverige. Även de län med en tradition av frikyrklighet ligger lägre, säger Pi Högberg till Nyhetsbyrån Siren.  

Har du en riskkonsumtion av alkohol?

I Nationella folkhälsoenkäten frågar man:

  • Hur ofta har du druckit alkohol under de senaste 12 månaderna?
  • Hur många glas dricker du en typisk dag då du dricker alkohol?
  • Hur ofta dricker du sex glas eller fler vid samma tillfälle?

Riskbruk av alkohol föreligger vid högkonsumtion, när:

  • en man dricker mer än 14 standardglas* per vecka
  • en kvinna dricker mer än 9 standardglas per vecka

– även vid intensivkonsumtion, när:

  • en man dricker mer än 4 standardglas vid ett och samma tillfälle
  • en kvinna dricker mer än 3 standardglas vid ett och samma tillfälle

– kan även föreligga vid lägre alkoholkonsumtion t.ex. under graviditet, i många situationer i arbetslivet, i trafiken samt under uppväxtåren.

Vårdguiden kan du göra ett test för att se om du ligger i riskzonen.

Alkoholtest om du är man

Alkoholtest om du är kvinna

* Ett ”standardglas” innehåller 12 gram alkohol. Finns i t.ex. 50 cl folköl, 33 cl starköl, 12-15 cl vin, eller 4 cl sprit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.