Bilden är tagen vid ett annat tillfälle och från en förundersökning där en man stod åtalad för jaktbrott. Foto: Polisen

Nationell polis ska stoppa tjuvjakt

Uppdaterad
Publicerad

Den illegala rovdjursjakten är svår att utreda och vissa lokala poliser antas ”titta bort”.

Enligt ett förslag ska utredningarna i stället skötas av polis på nationell nivå.

– Min uppfattning är absolut att anmälningarna ökar, men vi vet inte om det beror på att anmälningsbenägenheten har ökat eller på att jaktbrotten i sig har ökat, säger Lars Lundman, faunasamordnare vid polisen i Norrbotten.

Enligt ny statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) anmäldes 38 fall av illegal rovdjursjakt under det första halvåret, vilket kan jämföras med 23 anmälningar för samma period under 2014. Till rovdjur räknas bland annat varg och björn, och flera poliser säger att den illegala jakten på just björn har ökat.

– Licensjakten på björn har sänkts kraftigt de senaste åren, och man har varit dålig på att kommunicera anledningarna till gemene man, säger Lars Lundman.

– Jaktbrott är jättejättesvåra att utreda. De sker mitt i skogen och det är väldigt svårt att säkra teknisk bevisning. Det här är också brott som rör upp väldigt starka känslor, fortsätter han.

I samma jaktlag

Flera poliser och åklagare menar att få vågar vittna mot eventuella tjuvjägare. Men det är inte bara allmänheten som är ovilliga att bli inblandade i utredningar om jaktbrott.

– Vi har stött på väldigt motstånd från vissa poliser att utreda den här typen av brott, säger miljöåklagare Christer Jarlås.

Han refererar till ärenden med tjuvjakt av varg där utredningar under lång tid har blivit liggande trots att misstänkta, som sedan åtalades, fanns. I andra fall, i samma region, har jaktrelaterade brott preskriberats för att polisen inte lyckats delge personer att de har åtalats.

– Vi har fått indikationer på att vissa poliser väljer att titta bort och inte utreda jaktbrott fullt ut. De kanske bor granne eller är med i samma jaktlag som den misstänkte, och polismannen kan vara rädd för repressalier, säger Filippo Bassini, chef för miljöbrottsgruppen i Stockholm.

– Jag respekterar att man har olika åsikter, men det är inte ok att sätta sig upp mot lagen, säger han.

Nytt förslag

I en studie från Brå konstateras att många bosatta i glesbygd anser att de problem som uppstår till följd av rovdjurspolitiken inte tas på allvar, vilket i sin tur påverkar utredningarna av brotten negativt. Men polisens arbete mot illegal rovdjursjakt kan komma att förändras.

– Det ligger ett förslag om att grova jaktbrott inte ska utredas ute i regionerna utan att de i stället ska utredas av NOA, Nationella operativa avdelningen, säger Christer Jarlås.

– Jag tror att vi skulle ha större framgång om utredningarna av de här brotten leddes från central nivå eftersom det då sköts av poliser som inte bor i samma trakt som de misstänkta, säger Filippo Bassini.

I bland annat Dalarna har flera åtlar hittats och polisen misstänker att syftet är att locka rovdjur till platsen.

Åtelkameror utan tillstånd

Vid åtlarna hittades kameror som hade satts upp utan nödvändigt tillstånd från länsstyrelsen.

Foton som tagits av en illegal åtelkamera visade hur bland annat björn kom till platsen för att äta kadaver.

– Vi har fått indikationer på att vissa poliser väljer att titta bort och inte utreda jaktbrott fullt ut. De kanske bor granne eller är med i samma jaktlag som den misstänkte, och polismannen kan vara rädd för repressalier.

Filippo Bassini, chef för miljöbrottsgruppen i Stockholm, om tjuvjakten.

Anmälda fall av illegal rovdjursjakt

Januari-juni

2015 38

2014 23

2013 41

2012 36

2011 29

2010 38

Källa: Brottsförebyggande rådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.