Björn Wallde och Svante Grundberg sände Nattsudd mellan 1985 och 1991 i SVT. Nu nattsuddar Svante Grundberg i Gävle mellan klockan 11 och 16 tillsammans med Micke Finell och Ingemar Dunker. Foto: TT

Nattsudd mitt på dagen

Publicerad

Radio Nattsudd – rykande inaktuellt. Så kallar sig Gävles senaste närradio-kanal. Bland programledarna finns Svante Grundberg som nattsuddade i SVT i många år.

När SVT Gävleborg hälsade på var det den lokala musikprofilen Micke Finell som satt bakom spakarna och gäst var Brynästränaren Roger Melin. Det är Finell, tillsammans med Ingemar Dunker och Svante Grundberg, som är programledare. Så varför har de startat den här kanalen?

– Det spelas så mycket dravel på radion nu för tiden, säger Micke Finell. Det går inte att lyssna på, så det finns absolut ett behov efter vuxen musik i radion.

Vilka är det som ska lyssna?

– Från 35-40 år och uppåt. Det föll på plats när Svante Grundberg flyttade till Gävle. Ni kommer att få höra mycket av honom framöver.

Den här dagen så ser vi inte Svante Grundberg alls, men självklart är han viktig och namnet Nattsudd kommer från Grundbergs tv-kultklassiker med samma namn som gick sent på kvällarna mellan 1985 och -91.

”Alltid natt någonstans”

Nu är frågan om man kan nattsudda mitt på dagen, eftersom programmet sänds på vardagar mellan klockan 11 och 16.

– Man kan nattsudda när som helst. Det är alltid natt någonstans, säger Micke Finell.

Roger Melin förklarar att han är med för att han gillar musik, helt enkelt.

– Det är därför jag är här, jag spelar lite själv i bland också. Det är kul att träffa riktiga musiker och sådana som har koll på musik, säger han.

Nu när du är tillbaka i Brynäs kanske det blir lite mer av sådan här gubbrock i omklädningsrummet?

– Det hoppas jag verkligen... men nej, jag lär inte få bestämma det. Det är det grabbarna själva som gör.

TV: Öppet Arkiv – Svante Grundbergs många ansikten i rutan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.