Myggbekämpning med bland annat helikopter genomförs årligen i Färnebofjärdens nationalpark.

Naturvårdsverket vill begränsa myggbekämpningen i Nedre Dalälven

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket vill begränsa myggbekämpning med medlet Vectobac G vid Nedre Dalälven. Man menar att bekämpningen kan ge negativa förändringar på ekosystemet.

Nedre Dalälvens Utvecklings AB har ansökt om dispens hos Naturvårdsverket om tillstånd att även det här året sprida det biologiska bekämpningsmedlet Vectobac G vid Nedre Dalälven. Det för att förhindra spridningen av stickmyggor, något som området länge haft problem med.

Men Naturvårdsverket vill nu begränsa bekämpningen med just Vectobac G. Det var Arbetarbladet först med att berätta.

– Marginellt ja. Vi gör den bedömningen att hävd genom bete eller slåtter minskar beståndet av larver. Så i två mindre områden i Färnebofjärdens nationalpark, Stadarna och Åsbyvallen, vill vi begränsa Vectobac G, säger Thomas Pettersson på Naturvårdsverket till SVT Nyheter Gävleborg.

Han menar att bekämpningsmedlet kan ge negativa förändringar på ekosystemet.

– Det är den sammantagna bilden från forskare som säger att det inte är helt riskfritt och att det på sikt kan påverka ekosystemet negativt. Till exempel ge rubbningar i näringsbalansen.

Är det en förändring man kan se redan i dag?

– Det är en forskning som återstår att göra. Vi hoppas kunna ta initiativ till den snart, säger Thomas Pettersson.

Tuff situation för boende

Bekämpning av stickmyggor med Vectobac G vid Nedre Dalälven har pågått till och från sedan 2002. Situationen kan vara minst sagt tuff för boende i området. Frågan är om hävd hjälper.

– Det är ett komplement. Det ända sättet att göra situationen uthärdlig är att också använda bekämpningsmedlet, säger Thomas Pettersson.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.