För att ansökan som vindkraftsbygget ska kunna prövas krävs att Hudiksvalls kommun godkänner den. Arkivbild. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Nej till havsvindkraft utanför Hudiksvalls kust

Publicerad

Ett vindkraftföretag har ansökt om att bygga hundra stycken 350 meter höga kraftverk utanför Hudiksvalls kust. Nej, säger kommunen, som nu tänker använda sin vetorätt för att stoppa planerna.

Det är ett dotterbolag till företaget Svea vind offshore som skickat in en ansökan om vindkraftsutbyggnad i havet på Gretas klackar.

Moderbolaget har tidigare haft planer på att bygga vindparken Gretas klackar 2 utanför Söderhamns kust men den ansökan drogs tillbaka.

– Vi saknar klara signaler om att en majoritet i Söderhamns kommunfullmäktige vill stötta projektet, sade företagets tidigare vd Eva Vitell då.

Sju kilometer ut i havet

Dotterbolaget vill bygga havsparken cirka sju kilometer öster om Agön. Den beräknas ge ett tillskott på cirka 7,5 terawattimmar i årlig elproduktion.

Omvandlat till ett mer begripligt mått skulle en vindkraftpark av den storleken kunna producera el som räcker för ungefär 1,5 till 2,5 miljoner hushåll under ett år.

Tas upp i fullmäktige

För att ansökan ska kunna prövas krävs att Hudiksvalls kommun godkänner den. Men i ett förslag som kommunstyrelsen lämnat till kommunfullmäktige framgår att kommunen kommer att använda sin vetorätt för att stoppa vindkraftsplanerna på Gretas klackar.

Kommunfullmäktige sammanträder den 28 oktober.

Vad är vetorätt?

Kommunal vetorätt ger kommuner möjlighet att stoppa vissa beslut som påverkar den lokala miljön och samhällsplaneringen.

Syftet är att ge kommunerna inflytande över beslut som påverkar den lokala miljön och invånarnas livskvalitet.

Källa: Sveriges miljöbalk och plan- och bygglagen, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Naturvårdsverkets webbplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.