Hör Josefine Larsson, ledamot i ungdomsfullmäktige, berätta om hur det är att vara ung och politiskt engagerad i Nordanstig. Foto: Robin Herzog/SVT

Här skolas framtidens politiker – Nordanstig i framkant

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar som fyllt 13 år kan påverka kommunpolitiken på allvar i Nordanstig. För nu finns ett ungdomsfullmäktige där unga har möjlighet att lyfta sina politiska frågor.

– Man känner att man kan göra förändringar, säger Josefine Larsson, ledamot i ungdomsfullmäktige.

Fler unga inom kommunpolitiken, det är vad Nordanstigs kommun satsar på genom att ha skapat ett ungdomsfullmäktige, något som inte finns någon annanstans i länet och bara i ett tiotal kommuner i hela landet. Syftet är att få ett ungdomsperspektiv i kommunpolitiken och ledamöterna får vara i åldrarna 13–25. I Nordanstig är det psykisk ohälsa och klimatfrågor som tar mest plats. Den 15 april var det tredje sammanträdet någonsin.

– Vi ska ge ungdomarna en möjlighet att påverka sin situation i vår kommun och få höra deras idéer och deras syn på vårt samhälle, säger Eva Engström, kommunsekreterare i Nordanstigs kommun.

Diskussionerna som lyfts i ungdomsfullmäktige går sen vidare till antingen kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige.

Representanter på plats

På plats i sammanträdeslokalen fanns bland annat kommunpolitiker, polisen och en representant från X-trafik som svarade på frågor. Diskussionerna kretsade kring mobbning, bussförbindelser, matsvinn, buskörning och byggandet av en motorpark. Och med jämna mellanrum fick ledamöterna, som är partipolitiskt obundna, öva på att sitta som ordförande. Först ut var Josefine Larsson:

– Jag vill hjälpa till så att ungdomar syns och hörs så att de också ska får en röst och att folk ska uppmärksamma hur ungdomar mår och bryr sig om saker och ting, säger hon.

Kan påverka tillsammans

William Åslin som också är ledamot lyfte flera exempel på förändringsarbete inom kommunen som diskuteras inom ungdomsfullmäktige.

– Det är mycket miljöfrågor, trygghet för unga och vuxna och vad unga har för intressen inom kommunen. Det kanske inte hörs så mycket om det här bland enstaka röster men om vi tar upp det här politiskt här kan det kanske gå vidare till kommunpolitikerna, säger han.

Ungdomsfullmäktiges nästa sammanträde planeras i september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.