Kenneth Forssell, till vänster, och Ann Lindgren, till höger, på Ljusdals kommun hoppas nu på att få bukt på skolfrånvaron i kommunen med hjälp av pengarna från Europiska socialfonden. De sitter i ett av rummen på biblioteket i Ljusdals kommunhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kenneth Forssell och Ann Lindgren på Ljusdals kommun hoppas nu på att få bukt på skolfrånvaron i kommunen med hjälp av pengarna från Europiska socialfonden. – De ska vara i skolan och få rätt stöd och hjälp, säger Ann Lindgren. Foto: Maria Broberg/SVT

Ljusdals kommun får drygt två miljoner för att få bukt på skolfrånvaron

Uppdaterad
Publicerad

Drygt två miljoner kronor, så mycket pengar har Ljusdals kommun fått från Europeiska socialfonden för att fler elever ska komma till skolan istället för att stanna hemma. Det här är ett länsprojekt där regionen och länets samtliga kommuner fått nästan 30 miljoner för.

Den problematiska skolfrånvaron handlar inte om enstaka timmar här och där utan större frånvaro under längre tid. Pengarna är riktade till barn i åldrarna 13 till 16 år. Som hjälp för att arbeta med frånvaron har kommunen redan idag en frånvarotrappa som alla rektorer och skolenheter arbetar utifrån.

– Det här kan främja ytterligare och blir ett större projekt i samverkan med socialtjänsten, säger Ann Lindgren, biträdande chef på utbildningsförvaltningen i Ljusdals kommun.

Pengarna går till att anställa personal

Nu anställer kommunen två personer som ska motverka frånvaron. I första hand ska pengarna användas till en högstadieskola.

– Deras uppdrag blir att arbeta fram en modell för att minska frånvaron, som sedan ska appliceras på flera skolenheter. 

I Ljusdals kommun är det mellan 15 och 20 personer som behöver mer hjälp med sin skolfrånvaro.

Hör i klippet vad utbildningsförvaltningen och arbetsmarknadsförvaltningen tror att skolfrånvaron kan bero på.

Om projeketet FUN – Främja ungas närvaro

Projektet är gemensamt i hela Gävleborgs län. Alla kommuner i länet har ansökt om pengar från Europeiska socialfonden och alla ansökningar har beviljats. Totalt har man fått nästan 30 miljoner kronor.  Olika kommuner har haft olika inriktningar i sin del av ansökan. I Ljusdals kommun har socialförvaltningen och arbetsmarknadsförvaltningen valt att samarbeta för att minska skolfrånvaron.

Region Gävleborg

3 459 694 kr

  Gävle kommun

3 481 968 kr

  Bollnäs kommun

2 727 542 kr

  Hofors kommun

2 727 542 kr

  Hudiksvalls kommun

2 350 328 kr

  Ljusdals kommun

2 350 328 kr

  Nordanstigs kommun

2 727 542 kr

  Ockelbo kommun

2 350 328 kr

  Ovanåkers kommun

2 350 328 kr

  Sandvikens kommun

2 727 542 kr

  Söderhamns kommun

2 727 542 kr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.