Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är hyresgästföreningen kritisk till den nya lagen. Foto: Filippa Ländin

Nu blir det lättare att vräka kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Kriminella kan lättare vräkas från sina hyresbostäder efter den 1 juli 2024. Det är en ny lag som ger fastighetsägaren utökade möjligheter att säga upp människor som skapar otrygghet i närmiljön.

– Den är tänkt som ett verktyg för oss för att skapa ytterligare trygghet i våra stadsdelar. Sen är den ganska vag i kanterna, hur vi exakt kommer kunna använda den. Där kommer vi få pröva oss fram, säger Gavlegårdarnas vd, Cathrine Holgersson.

Hyresgästföreningen ställer sig däremot kritiska till den nya lagen:

– Vi tycker att det är oerhört viktigt att man får till stånd trygga bostadsområden, men den här lagen kan drabba oskyldiga, säger Roger Höög, jurist på hyresgästföreningen.

Hör varför oskyldiga kan bli vräkta trots att de inte begått brott i klippet ovan.

Det här innebär den nya lagen

• Fastighetsägaren får utökade möjligheter att säga upp människor som begår brott och skapar otrygghet i närmiljön. Till exempel om det handlar om brottslighet som riskerar att leda till hämdaktioner.

• Ansvaret för barn och andra personer som bor eller vistas i lägenheten skärps. Hyresgästen ska se till att dessa personer inte begår brott som skapar otrygghet för övriga boende.

• Dessutom tydliggörs och skärps hyresgästens skyldighet att bevara tryggheten inom fastigheten

• Hyresvärden ges utökade möjligheter till att kontrollera hur hyreslägenheter används och att vräka då det förekommer brottslighet i bostaden.

• Redan i dag kan kriminella som begår brott där de bor bli vräkta, men den nya lagstiftningen ska det bli lättare att vräka personer i fall av allvarligare, vanemässiga eller omfattande brott.

Källa: Regeringen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.