Ungdom som lär sig om företagande sitter mitt emot sin lärare på sommarjobb i Sandviken

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nuftaliem Abraham är en av åtta gymnasielever i Sandviken som lär sig om företagande under sommaren. Foto: Magnus Esser Bengtsson

Nuftas sommarjobb: Lära sig bli egenföretagare

Publicerad

Marknadsföring, budgetering och varumärkesstrategi. Det står på agendan på Nuftaliem Abraham sommarjobb i Sandviken där han lär sig om att driva eget företag.

Jobbet, eller snarare utbildningen, är ett av alternativen som Sandvikens kommun erbjuder gymnasieungdomar under sommaren och drivs i samarbete med Ung företagsverksamhet Gävleborg.

Åtta får chansen

Sammanlagt är det åtta gymnasieelever som ska lära sig hur man startar och driver ett eget företag, med samma ersättning och under lika många timmar som kommunens andra sommarjobb.

– Vi tycker det är viktigt att inspirera ungdomar att starta företag i framtiden och vi ser detta som en möjlighet för unga att hitta ett intresse och lära sig om företagande, säger Jan Fagerström, näringslivschef på Sandvikens kommun.

”Jag vill prova”

Under tre veckor får deltagarna bland annat jobba med en egen affärsidé, bygga en hemsida, varumärkesstrategi och marknadsföring. En av dem är Nuftaliem Abraham.

– Vi har inte entreprenörsskap på min gymnasieutbildning så jag sökte hit för att jag ville prova.

Hör mer om utbildningen i klippet

Tilda Olsson, Ung Företagsamhet på Sandviken Buisness Park

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tilda Olsson på Ung Företagsamhet ger fem nycklar för att komma igång med företagande. Foto: Magnus Esser Bengtsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.