en man med röd mössa och orange regnjacka, står med ett vattendrag i bakgrunden, en björk syns till vänster om honom. Bortom vattnet syns ett samhälle  med hus och ett kyrktorn. Det ser grått och regnigt ut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så fungerar en sedimentdamm – hör miljöingenjören Jonas Rasmusson förklara i klippet. Foto: SVT

Ny damm i Hudiksvall skyddar havet från miljögifter

Publicerad

Hudiksvalls kommun bygger en reningsdamm i Lillfjärden. Förutom att skydda naturen från förorenat dagvatten vill man skapa en fin utflyktsplats med bänkar, grillplats och biologisk mångfald.

– Det blir en anläggning på 250 meter vall och en damm som kostar 1,5 miljoner kronor. Kostnaden är till 90 procent finansierad med statligt bidrag. Det är ett mycket ekonomiskt och effektivt sätt att få en renare natur, säger Jonas Rasmusson som är miljöingenjör i Hudiksvalls kommun. 

Dammen ska rena vattnet från föroreningar som tungmetaller, oljor och plast som annars skulle rinna rakt ner i Lillfjärden när det regnar. Miljögifterna fastnar i dammens bottensediment som grävs upp och förvaras på lämplig plats. Den grus och sten som används vid anläggningen återanvänds från andra projekt i Hudiksvall.

Multifunktion

– Förutom att rena vattnet, ser jag framför mig gröna stigar med bänkar där man kan sätta sig till en fin utsikt. Vi ska plantera blommor och anlägga en grillplats, det kommer bli små oaser, säger Jonas Rasmusson.

Klicka igång videon för att se dammen byggas i Lillfjärden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.