– Vi ser att infraljudet kan orsaka stress hos djur och sömnproblem hos människor. Men vi vet också att vindkraftverken för med sig relativt höga bullernivåer och vibrationer som påverkar hälsan, och vi vet inte säkert om det är ljud vi kan uppfatta eller infraljud som orsakat hälsoproblemen, säger José Chilo, lektor i elektroteknik vid Högskolan i Gävle.
Forskarna har nu utfört mätningar i vindkraftparker och kunnat konstatera att nivåerna av infraljud är höga.
Olustigt för de som bor nära
– Det är kusligt, riktigt kusligt, säger Börje Englin som bor närmare än en kilometer från vindkraftsparken i Jädraås.
Börje och hans granne Anders Olsson har bott i Ulfstorp i Jädraås sedan barnsben och tycker att det känns olustigt om det utöver bullret som hörs dagligen också finns andra ljudvågor som skulle kunna påverka dem. Anders berättar att man numera ser färre djur ute i skogen. Om det beror på vindkraftsparken eller inte lämnar han osagt.
– Men jag skulle vara förvånad om det inte hade någon påverkan, för djur är ju känsliga för väderomslag och så och reagerar långt innan. Nog skulle jag tro att de reagerar på det här.
Mer forskning krävs
Forskning genomförs nu i samarbete med forskare vid Uppsala universitet, som har utvecklat en teoretisk modell som visar hur infraljudet sprider sig i vindkraftverkens omgivning. Genom att kombinera modellen med utförda mätningar kan man få en säkrare bild av infraljudets spridning och effekter.
– Det finns fortfarande mycket vi inte vet, och vår ambition är att skapa en vetenskapligt förankrad förståelse som kan hjälpa samhället att ta välgrundade beslut om placering av vindkraftverk. Vi har starka indikationer på att människors- och djurs hälsa påverkas negativt av infraljud. Som ytterligare ett exempel så användes infraljud som tortyrmetod mot fångar i Guantanamo, säger José Chilo.