Arbetsförmedlingen prövar ett nytt sätt att få ut långtidsarbetslösa i jobb – så kallade övningsplatser. Foto: TT

Ny insats för arbetslösa premiärtestas i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen har upphandlat en ny tjänst för arbetssökande som står långt ifrån arbetsmarknaden och som behöver mycket stöd. Gävleborgs län är först ut att testa projektet som på sikt planeras att spridas i landet.

Tio så kallade arbetsintegrerande sociala företag i länet är på gång att teckna avtal med Arbetsförmedlingen. De ska erbjuda övningsplatser – en ny tjänst för långtidsarbetslösa som ska innebära en lugn och trygg arbetsmiljö med nära handledning.

– Syftet är att de här personerna ska hitta en väg till egen försörjning och lära sig grundläggande krav i arbetslivet, säger Mikael Eriksson, chef för Arbetsförmedlingen i Gävle.

40 personer berörs

I Gävleborgs län räknar Arbetsförmedlingen med att cirka 40 personer är i  behov av en övningsplats och den första personen beräknas vara på plats under januari 2019.

Det kan vara arbetssökande som varit utan arbete länge och som lider av ohälsa eller har en funktionsnedsättning. Det kan också vara utrikes födda med svaga kunskaper i svenska.

– Insatsen är bred och riktar sig till personer som är inskrivna hos oss och som av olika anledningar står långt ifrån arbetsmarknaden. Vi ser att den här tjänsten kommer täcka ett behov som vi ser hos dem, säger Mikael Eriksson.

Exempel på verksamheter som nu tecknar avtal om övningsplatser kan vara företag, kooperativ eller andra som driver en skyddad verkstad eller har som syfte att integrera arbetssökande socialt och/eller yrkesmässigt, enligt Arbetsförmedlingen.

Testas över hela länet

De arbetsintegrerande sociala företagen som nu är på väg att teckna avtal om övningsplatser finns i  Bollnäs, Gävle, Hudiksvall, Ljusdal, Nordanstig, Ovanåker, Sandviken och Söderhamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.