Nyheter från dagen: 16 september

Publicerad

Utvalda nyheter från SVT Gävleborg måndagen 16 september.

Tre rattar, vändbar växellåda, Volvo i fram och Scania i bak. Försvarets gamla snöröjningsmaskin har grävts fram ur Hasselaskogarna efter 20 år.

Man som sitter bakom en ratt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur Stefan Hildingssons framgrävda snöröjningsmonster ser ut i videon och hör honom berätta hur man grävde fram ur Hasselaskogarna. Foto: Lari Honkanen/SVT

Glada Hudik-teatern är aktuell med en ny dramadokumentär. Filmen tar med tittaren till ett av Sveriges historias mörkaste kapitel – hanteringen av människor med funktionsvariation i början på 1900-talet.

En kvinna med down syndrom ligger i vitt nattlinne på en säng i en instutition.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när ”Landet runt” besöker fotoutställningen som visar bilder från inspelningen av dokumentärfilmen Foto: Ur filmen ”Det kunde varit vi”.

Mysteriet med en vilsekommen ren som skådats utanför Hofors har engagerat många på sociala medier under helgen. Kanske är förklaringen kopplad till Hornslandet i Hudiksvall.

Ren på grusväg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varifrån och varthän? Den mystiska renen som sågs i Hofors vandrar vidare. Men vad ligger bakom besöket i Gästrikland? Foto: privat/Kenth Lindh

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.