Nyheter från dagen: 18 september

Publicerad

Utvalda nyheter från SVT Gävleborg onsdagen 18 september.

Nu är den kontroversiella och långdragna striden om rätten att anlägga en vanadingruva i byn Bricka i Hudiksvalls kommun på väg att avgöras. Den här veckan tas frågan upp i Mark- och miljööverdomstolen.

En brygga i en sjö, Långmyrsjön, nedanför ett berg, Gruvberget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Boende i närområden fruktar att bland annat Långmyrsjön kan bli förorenad om en gruvverksamhet startar i området. Foto: Lari Honkanen/SVT

Under onsdagen inleddes rättegången om grov mordbrand. Fyra personer åtalas för att ha försökt tända eld på en villa i Sundsvall, i maj. Den huvudmisstänkte är en 16-åring – som hämtades från ett familjehem i Hälsingland för att utföra dådet.

En grafik på en mobilskärm där en konversation sker mellan den åtalade och en vän. Till höger en övervakningsbild av den åtalade mannen som går efter en väg med huvan uppdragen och en dunk i handen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Misstänkta 16-åringen sågs gå omkring i villaområdet med en bensindunk. Innan han greps försökte han desperat söka hjälp hos en vän via Snapchat. Foto: SVT Grafik/Polisens förundersökningsprotokoll

Den ensamma renen som plötsligt dök upp i Hofors, och senare i en kohage i Falu kommun hör med stor sannolikhet hemma i Hosjöbottnarna i Jämtland.

En delad bild som visar två sektioner: till vänster sitter en ren på gräset, med ett färgglatt halsband, och till höger finns Daniel Persson klädd i traditionella samiska kläder, med fokus på deras outfit och miljön i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Persson från Tåssåsens sameby utrustar sina renar med röda halsband med vita reflexer, precis som det på renen på bilden. Foto: Henrik Kilefors/SVT, Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.