Nyheter från dagen: 2 oktober

Publicerad

Utvalda nyheter från SVT Gävleborg onsdagen den 2 oktober.

En tidigare anställd i Ljusdals kommun har begått sexuella övergrepp mot totalt nio förskoleflickor. Mannen, som i dag är avliden, har varit anställd på fyra förskolor i kommunen sedan 2012. Vårdnadshavarna har informerats, och kommunen har gått upp i stabsläge för att hantera krisen.

En person står framåt i en modern inomhusmiljö, klädd i en svart kavaj och en blå skjorta. Det finns en registreringsbricka hängande från halsen. I bakgrunden syns en ljus, öppen yta med gröna detaljer och anställda som rör sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linnea van Wagenen, kommunledningschef, berättar i videon om traumat och ilskan över det som har hänt på flera av kommunens förskolor. Foto: Lari Honkanen/SVT

Mannen har begått sexuella övergrepp mot nio flickor på förskolor i Ljusdals kommun. Det uppdagades i somras i samband med en utredning om barnpornografibrott.

Här sammanfattar vi vad vi vet om den misstänkte gärningsmannen, som avlidit efter att det hela kommit fram.

En tom gunga på en lekplats med en suddig silhuett av en person i bakgrunden. Det råder en dämpad belysning och en lugn atmosfär i parken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nio barn utsatta för sexuella övergrepp i Ljusdals kommun. Detta har hänt. Foto: Storyblocks/SVT

Undermålig hygien ledde till att ett 80-tal patienter på Gävle sjukhus infekterades av tarmbakterien VRE. Utbrottet pågick mellan november förra året och april i år.

– 80 fall är ett stort utbrott med svenska mått mätt, säger Robin Razmi, tillförordnad smittskyddsläkare på region Gävleborg.

En person i vit labbrock håller två petriskålar. Den ena skålen har en blåaktig kultur på vit botten, medan den andra är röd. I bakgrunden syns laboratorieutrustning och en otydlig arbetsyta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hittills i år har laboratoriet på Gävle sjukhus genomfört 12 000 VRE-test. Foto: Rikard Berglin / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.