Nyheter från dagen: 3 oktober

Publicerad

Utvalda nyheter från SVT Gävleborg onsdagen den 2 oktober.

Efter att nio flickor blivit utsatta för sexuella övergrepp på förskolor i Ljusdal slopar kommunen nu ensamarbete genom att öka bemanningen.

En kvinna med långt hår i en svart kavaj och en mönstrad scarf står i förgrunden av en arbetsmiljö. I bakgrunden finns flera personer som arbetar vid sina datorer, och en person håller på att filma en presentation eller sammankomst. Väggen är dekorerad med färgglada skyltar som troligen innehåller information eller instruktioner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolchefen Åsa Jerfsten berättar att man snabbt håller på att lägga om scheman och öka bemanning för att få bort ensamarbetena inom förskolan. Foto: Lari Honkanen/SVT

En skämtsam och social person. Så beskrivs mannen i Ljusdal av människor som kände honom. SVT Nyheter har pratat med en av hans vänner, som är i chock över anklagelserna om sexuella övergrepp mot flickor i kommunens förskolor.

Lekplats

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En vän till mannen, som vill vara anonym, säger att han först inte trodde att det var sant när han fick höra om övergreppen. Foto: Lari Honkanen/SVT/Arkivbild

Under natten till onsdagen upptäckte en lantbrukare att flera får skadats och dödats i en vargattack i Valbo utanför Gävle. Totalt har 13 av 20 får dött till följd av attacken.

Totalt har 13 får har dödats i en vargattack i Valbo. Troligen är det samma varg som setts i Häcklinge som har angripit djuren. Foto: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.