Nyheter från dagen: 4 oktober

Uppdaterad
Publicerad

Utvalda nyheter från SVT Gävleborg onsdagen den 4 oktober.

Den man som sexuellt utnyttjat nio småflickor på jobbet i Ljusdals förskoleverksamhet har regelbundet arbetat ensam med barnen vid öppning och stängning. Han ville också jobba nätter – men fick nej.

Två personer sitter vid ett bord under en presskonferens, med fokus på dem som talar. Tekniska utrustningar är synliga framför dem, och bakgrunden är en neutral färg med gardiner som skapar en professionell atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ljusdals kommun vet inte hur mycket mannen har jobbat ensam, men det ingick i hans schema, enligt skolchefen Åsa Jerfsten. Däremot vet man att han inte jobbat nätter. Foto: Lari Honkanen/SVT

Ljusdals kommun har tidigare fått in klagomål som rör gärningsmannen i Ljusdal, utan att det flaggats om det, enligt kommunen själva.

– Det handlar bland annat om olämpligt beteende på skolan, säger kommunledningschef Linnéa Van Wagenen.

En person som står i en inomhusmiljö, klädd i en grå kofta, med en hand uppsträckt som om de gestikulerar eller talar. Bakgrunden visar en restaurang eller kafé med färgglada stolar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunledningschef Linnéa van Wagenen berättar hur man tänker hantera de klagomål som nu har inkommit mot gärningsmannen som säger att de klagat på hans beteende tidigare. Foto: Lari Honkanen/SVT

Under veckan uppdagades det att flera barn i förskoleåldern utsatts för övergrepp i Ljusdals kommun. Anneli Öhrling, kurator på Bris, ger råd om hur man kan samtala med barn om övergrepp.

Till vänster: en skugga av en vuxenperson och ett barn som håller varandra i handen. Till höger Anneli Öhrling kurator på BRIS.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anneli Öhrling, kurator på BRIS, ger råd om hur du pratar om övergrepp med barn och vad du gör om du är orolig. Foto: Bildbyrån/Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.