Nyheter från dagen: 7 oktober

Publicerad

Utvalda nyheter från SVT Gävleborg måndagen den 7 oktober.

För ett år sedan eskalerade en konflikt som pågått mycket längre än så mellan Israel och Hamas i Gaza. De som fått betala det högsta priset är barn.

Mariam Saleh sitter i en soffa och håller upp en mobiltelefon som visar en bild av ett barn. Mariam är klädd i en svart blus med vita prickar och en matchande hijab. I bakgrunden syns en beige soffa och en kudde med mönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mariams släkt och familj har förlorat flera barn i krigets Gaza. Hör henne berätta i videon. Foto: Lina Abusagr/SVT

I krig är det barn som blir värst drabbade, både fysiskt men också psykiskt. Barn som får bevittna krig genom sociala medier blir också påverkade även fast de lever i säkerhet.

En person i arbetskläder sitter vid ett bord i ett kontorsutrymme med en röd vägg i bakgrunden. Det finns en växt på fönsterbrädan och en målning på väggen. På bordet syns en svart kanot som ligger på ett bord och stolar i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lyssna mer, prata mindre”: psykologens råd om barn i kris Foto: Lina Abusagr/ SVT

En man i 40-årsåldern åtalas för att ha orsakat en större brand på Mössön i Njutånger utanför Hudiksvall förra sommaren. Mannen grillade korv trots att det rådde eldningsförbud i länet.

Det var i den här eldstaden som mannen grillade korv på mössön. Foto: Från polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.