• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Nyheter från dagen: 9 juli

Uppdaterad
Publicerad

Utvalda nyheter från SVT Gävleborg tisdagen den 9 juli.

Information om svenska hemliga försvarsanläggningar kan ha spridits från Lantmäteriets digitala e-tjänster där uppgifterna funnits tillgängliga, rapporterar Ekot.

Lantmäteriets skylt och en blond man i en splitbild

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Säkerhetslandskapet har förändrats”, så förklarar Lantmäteriets ställföreträdande generaldirektör Anders Lundquist att myndigheten haft hemliga uppgifter tillgängliga på sina öppna digitala tjänster. Hör mer om de läckta uppgifterna i videon. Foto: Amanda Alvarsson/ SVT

Sommar, sol, socker och speedade småttingar – sambandet är för många småbarnsföräldrar uppenbart. Glassen går in och sömnbehovet går ut. Men stämmer det verkligen att socker gör barn hyperaktiva?

Hannes Lifh

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sexårige Hannes Lifh har planer på att äta 2 000 glassar i sommar. Hör vad länsborna tänker om barn och socker i klippet. Foto: Lina Abusagr/SVT

Strax innan klockan halv sju larmades räddningstjänsten om en allvarlig olycka i Gävle där en personbil och lastbil hade kolliderat. En person fick föras till sjukhus.

På tisdagskvällen inträffade en allvarlig trafikolycka på Hamnleden utanför Gävle. Foto: Jan Peter Eriksson/SVT Foto: Jan Peter Eriksson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.