När SVT ringer runt till bagerier i Gävleborg är det flera som ser sig tvungna att höja priset på kanelbullen med ett par kronor medan andra är beredda att ”ta smällen” själv.
– Kanelbullen, det är vår nationalbulle och jag tänker nej, den rör vi inte som det är nu, men det är tufft. Vi har mindre belysning, öppnar dörren istället för att använda luftkonditionering och använder inte alla våra ugnar, säger Ulla-Britt Rosén, ägare till Konditori madame i Gävle och Valbo.
Ber om hjälp
Mattes bröd med bagerier i Ockelbo och Bollnäs räknar med att baka 10 000 kanelbullar till tisdagen men har behövt höja priset till kunderna. Ägaren Daniel Rosén vädjar efter stöd från samhället.
– Man måste sänka kostnadsmassan, antingen genom skattereduktion eller via bidrag, säger han.
Även på Lido konditori i Gävle blir priset högre på kanelbullen i år, både elen och råvarorna har blivit dyrare. Nu är dock smärtgränsen nådd för kunderna tror delägaren Jesper Schenkel.
– Man kan alltid tackla ett enstaka stort problem men nu blir det många käftsmällar på en gång. Det behöver bli en stabilare elmarknad, säger Jesper Schenkel.