– Det har inte hänt någonting sedan vi sågs senast, de måste lyssna på oss, för alla som bor här ute vill också ha något tillbaka av sina skattepengar, säger Karin Åberg, Bergby, som vi också intervjuade i januari 2018 utanför det som skulle bli det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarnas trygghetsboende. Tomten är fortfarande obebyggd.
Småärenden, utredningar och möten
Nu ökar trycket på att ytterområdet Hamrångebygden (Bergby, Hamrånge, Norrsundet) ska få samma service som övriga i Gävle kommun. På tisdagskvällen hölls ett möte med bland andra Hamrångegruppen, Gävle kommun, Gästrike Vatten och Gavlegårdarna på Hembygdsgårdens dansbana i Bergby.
– Det är väldigt många utredningar som vi har behövt göra som fördröjt allting, det är tvyärr en massa olika småärenden som man inte räknar med som dyker upp. Men vi har precis köpt en tomt i Norrsundet bakom Coop så vi kan börja projektera där också, säger Lars Janols, fastighetsutvecklingschef Gavlegårdarna.
Stor efterfrågan på hus
Ett trygghetsboende skulle frigöra villor och hus som många äldre nu tvingas bo kvar i, och det stor efterfrågan på just hus hos barnfamiljer som vill bosätta sig i Hamrångebygden. Så frågan spänner över generationerna.
– Jag jobbar mycket i olika kanaler mot kommunen och hjälper olika grupper att bli rätt lotsade in i kommunen, säger Erika Engvall Stefansson som är Gävle kommuns utvecklingsledare för kommunens ytterområden.