Mannen är i 30-årsåldern och är inte legitimerad läkare i Sverige och använde en icke medicinsk lödpistol när han utförde omskärelserna. Detta gjordes på vårdnadshavarnas begäran och för detta fick han cirka 2000 kronor i betalt av de allra flesta vårdnadshavarna.
Mannen själv har dock uppgett att han har medicinsk utbildning från Syrien och därmed ska vara behörig att utföra omskärelser. Läkare som träffat barnen efter ingreppen har dock bland annat uppgett att de inte trott att en riktig kirurg utfört ingreppen och att det rör sig om slarviga omskärelser. I journaler beskrivs det bland annat hur ett par av pojkarna haft så ont efter ingreppen att de haft svårt att gå.
Får villkorlig dom
Nu döms mannen för misshandel, vållande till kroppsskada och brott mot lagen om omskärelse av pojkar. Påföljden blir villkorlig dom med samhällstjänst i 180 timmar. Om fängelse i stället valts som påföljd skulle åtta månader dömts ut. Mannen ska även betala 55 000 kronor i skadestånd, och ytterligare 33 000 till staten.
Samtidigt frikänns mannen från misshandel vid fyra tillfällen och vållande till kroppsskada vid fem tillfällen. Anledningarna till det är att man i domen skriver att det inte är styrkt att inflammationen, i vissa av fallen, kom från ingreppen, samt att det inte är styrkt att smärtan var av en sådan art att det bör bedömas som misshandel.
Åklagaren har tidigare yrkat på två års fängelse för mannen.
– Jag ska sätta mig in i de här nu. Men det är inte omöjligt att det blir ett överklagande, säger Elin Källberg, kammaråklagare.
Vad säger lagen?
I Sverige är det sedan 2001 tillåtet att operera bort förhuden på omyndiga pojkar utan medicinsk orsak.
Enligt lagen om omskärelse får omskärelse utföras på begäran av eller efter medgivande av pojkens vårdnadshavare, och efter det att vårdnadshavaren har informerats om vad ingreppet innebär.
Omskärelse på pojkar äldre än två månader får bara utföras av legitimerad läkare. Informationen ska även ges till pojken om han är stor nog att förstå den. Pojkens inställning ska så långt som möjligt klarläggas och ingreppet får inte utföras mot pojkens vilja.
På barn yngre än två månader får omskärelse göras av person med särskilt tillstånd. Ingreppet ska alltid göras med smärtlindring – oavsett ålder – som ges av legitimerad läkare eller sjuksköterska.
Källa: RSFU