– Utvecklingen från att bara sitta hemma till att komma ut, vara bland folk och ha en meningsfull aktivitet betyder jättemycket, säger Andreas Jansson.
Sedan ett och ett halvt år deltar han i verksamheten inom Aktivitetshuset och möbel- och hantverksgruppen. Där är tanken att personer med psykisk ohälsa ska kunna testa sin arbetsförmåga.
”Några har brutit ihop fullständigt”
Andreas berättar att han tidigare arbetat heltid som lokförare och att han även varit politiskt engagerad i vänsterpartiet i Västerbotten. Via utmattning, sjukskrivning, bipolär 2-sjukdom och försörjningsstöd hamnade han så småningom i möbel- och hantverksgruppen i Gävle.
Nu oroar han sig för vad nedläggningen kan innebära.
– Vissa som kanske mår lite sämre än jag har brutit ihop fullständigt. Det finns en rädsla för vad som kommer hända, säger Andreas Jansson.
Kommunen: Finns inga pengar
– Jag tycker det är jättetråkigt men det finns inga pengar, säger Helena Englund (L) som är ordförande i Arbetsmarknads- och funktionsrättsnämnden.
Hon berättar också att tanken är att de 55 deltagarna efter en nedläggning kommer erbjudas insatser inom Arbos (Arbetsmarknad och stöd, reds. anm.) i Välfärd Gävle.
Förutom nedläggning av Aktivitetshuset och möbel- och hantverksgruppen innebär besparingsförslaget till exempel minskad personal inom vuxenutbildningen.
Under onsdagens sammanträde fattar Arbetsmarknads- och funktionsrättsnämnden sitt beslut.