– Vi har inte fått varit delaktiga i den här förändringen, säger brandingenjör Johan Melin som är klubbordförande i Vision. Vi får bara ta del av redan tagna beslut.
– Det kan säkert finnas de som upplever det så, säger Nestor Wallberg, förbundschef för Gästrike Räddningstjänst.
Det är fackliga representanter som säger så till oss?
– Så kan det vara, men många har fått varit med. Vi är i ett inledningsskede i dag där politiken, de fem medlemskommunerna och de på strategisk nivå är med i diskussionerna, fortsätter han.
Men här på arbetsplatsen där vi sitter nu har de inte fått varit med i processen?
– En del av dem har varit med.
Rädd för att inte klara av sitt uppdrag
Vi har i flera inslag berättat att Gästrike Räddningstjänst ska flytta från brandstationen vid Hamntorget i Gävle till en ny byggnad, Trygghetens hus, vid Kungsbäck. Gävle kommun har budgeterade med 140 miljoner för bygget i en så kallad avsiktsförklaring i kommunstyrelsen. Men ingen har frågat experterna, brandmännen, om flytten. En namninsamling bland personalen visar nu att en majoritet är emot att lämna den nuvarande branstationen. I första hand för att man är orolig för att klara av sitt uppdrag.
Vad är det era medlemmar är oroliga för?
– Det är lite olika saker, säger Johan Melin. Till exempel närheten till Gavleån där vi genomför en många livräddningar i dag. Flyttar vi ut till den tilltänkta platsen kommer vi att få bekymmer att hinna i tid.
Sedan 2006 har Räddningstjänsten hanterat 46 drunkningstillbud och -olyckor i Gavleån och Inre fjärden. Av dem har sju personer dött. Vid drunkningstillbud kan sekunder vara direkt avgörande. Idag tar det som längst tre minuter för Räddningstjänsten att ta sig till den avlägsnaste punkten.
Från Trygghetens hus kommer insatstiden mer än fördubblas när det blir tre gånger så långt. Dessutom har Gävle bestämt sig för att växa ut mot havet och flera bostadshus både byggs och planeras efter vattnet just nu.
– Vi kan flytta norrut, västerut eller österut, säger Nestor Wallberg. Så någonstans kommer vi att bli starkare och någonstans svagare. Alla de riskerna måste vi lyfta i en riskbedömning. Det har skett en utveckling i Gävle kommun vad det gäller Gavleån. Där har man förbättra säkerheten och gjort betydande insaster.
Så oron bland brandmännen för drunkningstillbuden är obefogad?
– Jag kan inte säga att oron är obefogad, men jag kan säga att det kommer att finnas lösningar.
Vill inte bli sambo med polisen
Att även polisen planerar att flytta in i Trygghetens hur är något som Räddningstjänstens personal är tveksamma till.
– Det finns en oro att vi får en ökad hotbild på oss vid utryckningar om vi flyttar ihop med polisen, säger Johan Holmström, brandman och ordförande och representant för Brandmännens Riksförbund. Vi är ju en organisation som hjälper till i alla lägen och inte en organisation som sätter dit folk. Vi är bara till för att hjälpa när man har behov av det.
– Jag kan förstå oron om man tittar på den senaste tidens incidenter i Malmö och i andra storstadsområden, säger Nestor Wallberg, men vi kommer alltid att samarbeta med polisen ute på skadeplats. Men att vi kommer inte att få en sämre säkerhet om vi flyttar ihop med polisen, snarare kommer att samarbete att stärka vårt samarbete.
Men är det inte bra att få nya lokaler, de här har ju precis fyllt 125 år?
– Visst kan det vara bra med nytt, säger Johan Melin. Men samtidigt är det en dyr prislapp. Man kan nog uppdatera det här området till en bättre prislapp, det tror jag.
Fem kommuner ingår i Gästrike Räddningstjänst
Gästrike Räddningstjänst är ett kommunalförbund som ansvarar för räddningstjänsten i fem kommuner: Gävle, Sandviken, Ockelbo, Hofors och Älvkarleby.
I förbundet arbetar totalt 244 personer. Stationerna i Gävle och Sandviken är bemannade dygnet runt. I Valbo (Rörberg) finns en bemannad styrka under dagtid på vardagar. Inom förbundet finns sju deltidsstationer i Skutskär, Hedesunda, Hofors, Ockelbo, Bergby, Österfärnebo och Storvik.
I Järbo och i Gysinge finns ett så kallat räddningsvärn som bygger på frivillig medverkan från de boende på orten och man har därför ingen fast beredskap.