Alina och Ahmad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ahmad från Syrien och Alina från Ukraina är inte som vilket par som helst i Hudiksvall. Trots helt olika bakgrunder och språkutmaningar, blickar de mot en bättre framtid tillsammans. Hör de berätta mer i klippet. Foto: Madlyn Alabdullah

Syriska Ahmad och ukrainska Alina hittade kärleken: ”Ingenting begränsar oss”

Publicerad

Långt från sina respektive hemländer har Ahmad från Syrien och Alina från Ukraina startat ett nytt liv tillsammans i Hudiksvall. Paret träffades först i Egypten när båda var på semester. Trots många skillnader lyckas de hitta kärlek och styrka i varandra.

Ahmad, 24 år och ursprungligen från Syrien, bor och arbetar inom vården i Hudiksvall. Alina, 21 år, kom till Sverige från Ukraina för cirka en månad sedan. Tillsammans inleder de nu ett nytt kapitel i sina liv, där trygghet och respekt är grunden trots alla olikheter och utmaningar.

– Det förde oss närmare att vi har liknande erfarenheter i våra länder och vi förstår varandras sår. Men vi har hittat trygghet i varandra, berättar Ahmad Helonaddaf.

– Jag har levt ett helt annat liv i 21 år, med andra traditioner och vanor än Ahmad. Jag är fortfarande kristen och han är muslim. Självklart är det en utmaning i början, men vi har respekt för varandra och vill skapa våra egna gemensamma traditioner, säger Alina.

Träffades på semester

Båda var på semester i Egypten med sina kompisar för åtta månader sedan när de träffades första gången. De blev intresserade av varandra direkt, trots att de bara kunde kommunicera lite på engelska. Efter det fortsatte förhållandet på distans, hon i Kharkiv och han i Hudiksvall, tills de bestämde sig för starta ett liv tillsammans i Hudiksvall.

Utmaningarna i början

Paret har flera utmaningar med de kulturella och andra skillnaderna, men deras kärlek och gemensamma framtida drömmar hjälper de att övervinna dem. Alina satsar hårt på att lära sig svenska för att snabbt komma in på arbetsmarknaden. Men framförallt är de fokuserade på att ha ett tryggt hem, långt bort från krigets problem.

– Alina har familjen kvar i Kharkiv där det pågår krig, och jag förstår exakt hennes oro och känslor. Jag är glad att hon känner sig trygg här och kan fokusera på framtiden, berättar Ahmad.

I klippet får man en inblick i deras vardag och hur de navigerar skillnaderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.