Trots hot och våld – chef sökte inte tillstånd för ordningsvakter på akuten i Hudiksvall

Uppdaterad
Publicerad

I Hudiksvall finns inte längre några ordningsvakter på akutmottagningen. Säkerhetschefen på regionen beslutade att inte ansöka om förnyat tillstånd för ordningsvakt i våras. Detta trots att personalen vittnar om en alltmer otrygg och hotfull arbetsmiljö. 

– Vi gjorde bedömningen att vi inte skulle få igenom ett tillstånd för ordningsvakter i Hudiksvall. Bedömningen gjordes utifrån en jämförelse av antalet ingripanden mot hot och våld. I Gävle rörde det sig om 273 tillfällen år 2021 jämfört med 12 incidenter i Hudiksvall, säger Ronny Stjernlöf som är säkerhetschef för Region Gävleborg. 

Enligt Ronny Stjernlöf var det besvärligt att få tillstånd för ordningsvakter till Gävles akutmottagning. Stjernlöf ansökte därför inte om tillstånd i Hudiksvall eftersom han trodde att ansökningen ändå inte skulle godkännas.

Otryggheten på akuten i Hudiksvall

Patienter tagit stryptag

– Vi känner oss inte trygga. Vi behöver ha ordningsvakter som är hos oss hela tiden, dygnet runt alltså, säger undersköterskan och fackliga ombudet Jessica Johansson som arbetar på Hudiksvalls akutmottagning.  

Personal på akutmottagningen berättar för SVT om hur våldsamma patienter tagit stryptag på dem, hotat dem till livet, hur någon slängt en stol genom en glaspanel och hur de känner sig otrygga när de hittar knivar eller knogjärn på patienter som kommer in.

Vårdpersonalen säger att de under en längre tid försökt uppmärksamma sina chefer på vad de menar är en otrygg arbetsmiljö men upplever att de inte fått gehör.

Grövre hot och våld

Bilden av en alltmer hotfull arbetsmiljö stöds av undersökningar som Vårdförbundet låtit göra, som beskriver hur vårdpersonal på akutmottagningar runtom i landet utsätts för allt grövre hot och våld. 

– Det vi har att tillgå är väktare som oftast inte befinner sig hos oss utan de sitter i ett annat hus eller är någon annanstans, och då måste vi ringa efter dem, säger Jessica Johansson. 

Efter SVT:s granskning har regionen återupptagit kontakt med polisen för att eventuellt få hjälp med hur ansökan bör utformas så att tillstånd för ordningsvakt kan ges.

Det här är skillnaden mellan väktare och ordningsvakt

  • Ordningsvakter får omhänderta berusade personer som på grund av sitt tillstånd inte kan ta hand om sig själv eller annars utgör fara för sig själv eller för någon annan.
  • Ordningsvakter får avvisa eller avlägsna personer som stör eller utgör en omedelbar fara för den allmänna ordningen. Om det inte är tillräckligt får ordningsvakter tillfälligt omhänderta personer.
  • I första hand ska ordningsvakten försöka prata personer tillrätta, men får använda våld om uppgiften inte kan lösas på annat sätt. Batong och handfängsel är vanlig utrustning som kan kompletteras med hund och i sällsynta fall skjutvapen.
  • Till skillnad från ordningsvakter får väktare bara ingripa på samma sätt som vem som helst i samhället, så kallat envarsgripande. Det handlar om att gripa den som har begått brott, som kan straffas med fängelse, och påträffas på bar gärning eller flyende fot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Otryggheten på akuten i Hudiksvall

Mer i ämnet