”Bilden av Joe Hill kommer jag att sätta på väggen i min arbetsstudio”, säger Patti Smith. The Rebel Girl är en sång skriven av Joe Hill 1915 som passar bra på Patti Smith 104 år senare.

Patti Smith får årets Joe Hill-pris

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska artisten, poeten och författaren Patti Smith får årets Joe Hill-pris. Hon fick ta emot utmärkelsen i samband med sin konsert i Stockholm under onsdagskvällen. Det är tredje gången priset delas ut.

– I dessa tider är det viktigare än på länge att lyfta fram och påminna oss om Joe Hills tankar, ideal och engagemang, kommenterade Patti Smith. Inte minst med tanke på att mitt eget hemland just nu är det värsta exemplet på hur man runt om i världen har börjat bygga murar för att utestänga människor. Priset och bilden av Joe Hill kommer jag att sätta på väggen i min arbetsstudio.

Joe Hill Memorial Music Award instiftades 2016 för att hedra minnet av Joe Hill – född Joel Emmanuel Hägglund 7 oktober 1879 i Gävle, avrättad 19 november 1915 i Salt Lake City. Priset uppmärksammar personer som arbetar på musikens område i Joe Hills anda och utifrån dennes grundläggande värderingar.

Tidigare pristagare är Joan Baez/Koma NurDil (2017) och Stefan Sundström (2018).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.