En rödrosig kvinna står ut i kylan med en telefon som visar sms-livräddar appen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur sms-livräddarfunktionen kan komma att fungera – och rädda liv. Foto: Amanda Alvarsson/SVT

Pling! Så ska sms rädda fler liv vid hjärtstopp i Gävleborg

Publicerad

En handfull medborgarförslag om att införa sms-livräddning vid hjärtstopp i Gävleborg har fått effekt. Regionen har beslutat att gå på folkets linje och funktionen väntas vara i gång i slutet av året.

När hjärtat stannar måste hjärt- och lungräddning (HLR) sättas igång inom en minut för att den drabbade ska ha bättre chans att överleva.

– Det är ju fantastiskt om någon som får ett sms, som bor i närheten, han springa dit och påbörja HLR, säger undersköterskan och HLR-instruktören, Ulrika Lindberg, som också är en av dem som skickat in ett medborgarförslag om sms-livräddning.

Så funkar sms-funktionen

Frivilliga över 18 år med kunskaper i hjärt- och lungräddning och ägare av en smartphone – det är vad som krävs för att få en sms-kallelse vid ett plötsligt hjärtstopp.

Vad finns det för risker med sms-livräddning?

– Det kan finnas hot- och våldsituationer men som jag förstår det skickar inte SOS-operatörerna de frivilliga till sådana situationer, säger Ulrika Lindberg.

Konceptet med sms-livräddning finns redan i flera länder och i ungefär hälften av Sveriges regioner. Ännu är det oklart vilket livräddarsystem Region Gävleborg ska ansluta sig till men tjänsten beräknas vara igång vid årsskiftet 2024/2025.

I videon nedan: Så gör du HLR steg för steg – experten förklarar

Man på kontor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många är rädda för att göra fel” – HLR-experten om att man måste våga agera om någon faller ihop. Foto: Måns Antman Debels/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.