Strax efter att det misstänkta rånet inträffade gick polischefen in i flera av polisens system och läste information om sitt barns ärende – något som han nu åtalas för, misstänkt för dataintrång. Eftersom polischefen står som ägare på bilen är han dessutom själv en målsägare.
Läste förhör med misstänkta
I förundersökningsprotokollet anger polischefen, som vidhåller att han agerat korrekt, två skäl för sitt agerande – dels att det är en del av hans ansvar i egenskap av chef att säkerställa att utredningar sköts korrekt och även att brottet mot hans barn eventuellt kunde ha att göra med polischefens egen yrkesroll. Han ville därför ta reda på om det fanns någon hotbild mot honom eller hans familj. Därför läste polischefen bland annat förhör med tre personer som frihetsberövats i samband med rånet.
– Inte ofta, men ibland så framkommer ju orsaker till varför ett brott begås och det var ju den uppgiften som i sådana fall kunde vara intressant. ”Är det här riktat mot mig i min yrkesroll? Är det här något som jag behöver respondera skyndsamt på?”, säger polischefen i förhör.
SVT har varit i kontakt med polischefen, som avböjer att kommentera åtalet.
Hemligstämplad förundersökning
Tingsrätten nekade först SVT:s begäran om att få ta del av förundersökningen med motiveringen att den var hemligstämplad. Efter att SVT överklagat beslutet till Hovrätten för Nedre Norrland tvingades tingsrätten göra handlingen tillgänglig i enlighet med offentlighetsprincipen. Fler detaljer om händelsen är nu därför tillgängliga.