Sedan 2015 har Gästrike Räddningstjänsts förbundschef Nestor Wallberg arbetat med att försöka flytta ihop blåljusen räddningstjänst, ambulans och polis under samma tak. Först hoppade ambulansen av och nu väljer även polisen att lämna projektet.
– Vi tittar på ett annat alternativ när det gäller lokalisering av polishuset. Vi har redan idag ett mycket bra samarbete med räddningstjänsten och det kommer vi att fortsätta att utveckla, säger Per Ågren, polisområdeschef i Gävleborgs län.
Avsikten var att bygga vid E4
I juni förra året tog Gävle kommun ett beslut i en avsiktsförklaring att genomföra Trygghetens hus vid Kungsbäck vid E4 och E16 vid västra utfarten i Gävle.
– Det är såklart synd att Trygghetens hus-satsningen inte kom i mål. Det viktigaste är att aktörerna hittar lokaler och platser som är lämpliga utifrån verksamheternas behov, säger Inger Källgren Sawela, kommunstyrelsens ordförande (M).
Gammal brandstation
Räddningstjänsten har ändå ett behov att lämna den oändamålsenliga föråldrade brandstationen i Gävle som är från 1898 och ritad av världsarkitekten Ferdinand Boberg.
– Nu har vi inte längre samma tidspress i att hitta nya lokaler, utan kan i lugn och ro titta på vad som blir bäst för räddningstjänstens verksamhet. Det viktigaste för oss är att vi utvecklar vår förmåga att tillsammans med polisen och andra aktörer, samordna och leda insatser på ett ännu bättre sätt än idag, säger Nestor Wallberg, förbundschef Gästrike Räddningstjänst.
Den planerade flytten har tidigare kritiserats av brandmännen som känt en oro över flytten.
MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app