Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trygghet eller integritetsintrång? Hör vad Hudiksvallsborna tycker om kameror i centrum. Foto: Madlyn Alabdullah

Polisen kamerabevakar centrala Hudiksvall – så tycker invånarna

Uppdaterad
Publicerad

Bevakningskameror har installerats i centrala Hudiksvall. Genom satsningen hoppas polisen kunna bidra till fler uppklarade brott och en tryggare miljö för invånarna. Men vad tycker Hudiksvallsborna om denna nya säkerhetsåtgärd?

Kameror har installerats på flera platser runt om i Gävleborgs län, bland annat i Sandviken, Bollnäs och Gävle. Syftet är att göra områdena tryggare, och nu är de nya kamerorna på plats även i centrala Hudiksvall.

– Vi är långt framme jämfört med resten av Sverige vad gäller kamerabevakning, säger Omid Farhand, gruppchef i polisregion Mitt.

Hudikbo: ”Inte kameror överallt”

Genom att ha en ständig bevakning hoppas polisen kunna identifiera och gripa brottslingar snabbare, vilket i sin tur ska leda till fler uppklarade brott. De nya kamerorna har gett upphov till diskussion om huruvida bevakningen är en effektiv åtgärd, eller inte.

– Om det bidrar till säkerheten är det väl bra, men det behöver inte vara kameror överallt heller, säger Simon Lindqvist.

Balans mellan säkerhet och integritet

Polisen är medveten om att kamerabevakning kan väcka frågor om personlig integritet men det finns strikta riktlinjer för hur inspelat material hanteras.

– Vi följer kamerabevakningslagen och där står det tydligt vad vi får filma och vad vi inte får, säger Omid Farhand.

Hör vad Hudiksvallsborna tycker om polisens kamerabevakning i centrum.

Mer om polisens kamerabevakning

• Polisen har rätt att kamerabevaka en brottutsatt plats om det finns risk för brottslig verksamhet.

• Syftet med bevakningen är att förebygga, förhindra eller upptäcka brott på en brottsutsatt plats och säkerställa den allmänna ordningen och säkerheten.

• Polisen har också rätt att använda filmmaterialet i utrednings- och lagföringsarbetet. Materialet kan komma att användas som bevismaterial i en rättegång.

• Polisen filmar inte särskilt integritetskänsliga platser så som bostäder.

• Polisens drönare flyger i regel på höga höjder där ingen personidentifiering sker.

Källa: Polismyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.