Johanna Westlin, tf kanslichef polisen Gävleborg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många poliser i landet saknar rätt utbildning för krockskadade fordon, men läget ser annorlunda ut i Gävleborg enligt Johanna Westlin, tf kanslichef. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Poliser kan stoppas från arbete med krockade bilar

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av landets poliser i yttre tjänst riskerar att inte kunna arbeta med krockskadade fordon på grund av bristande utbildning. I Gävleborg ser läget dock bättre ut.

Det är Polistidningen som rapporterar att Arbetsmiljöverket uppmärksammat att en majoritet av poliser i yttre tjänst i Sverige saknar en uppdaterad CBRNE-utbildning, som handlar om kemikalier och explosiva ämnen bland annat.

Arbetsmiljöverket överväger att förelägga Polismyndigheten att senast den 16 oktober åtgärda bristerna. Det står bland annat:

”Ni ska se till så att alla era arbetstagare, som arbetar eller kan komma att arbeta vid händelser med krockskadade och/eller brinnande fordon har genomgått CBRNE-utbildning för personal i yttre tjänst.”

Yeison Leidhammar, huvudskyddsombud polisen Gävleborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annat har prioriterats. Även om Gävleborgspoliserna är bättre utbildade jämfört med riket ser skyddsombudet Yeison Leidhammar allvarligt på den nationella utbildningsskulden. Foto: Stefan Larsson/SVT

Situationen kan leda till att ledningscentralerna måste sortera vilka poliser som kan skickas till ett krockat fordon.

– Teoretiskt skulle det ju kunna vara så att RLC måste ha koll på hur patrullen är bemannad på samma sätt som att man vet om den har MP5:a (förstärkningsvapen reds.anm) eller inte., säger Tommy Kangasvieri, sektionschef på polisens nationella operativa avdelning, till Polistidningen.

I Gävleborg finns det inget skäl till oro, enligt polisen.

– Min bedömning är att vi har utbildning på de allra flesta så vi ligger bättre till än nationellt sätt skulle jag säga, säger Johanna Westlin, tf kanslichef i polisområde Gävleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.