Martin Andersson, hälso- och sjukvårdsdirektör för Region Gävleborg i pikéskjorta framför regionledningskontoret.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Andersson menar att två centrala händelserna inom psykiatrin inte har något samband. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Psykiatrichefens avgång: ”Inget samband med våldshändelsen i Gävle”

Publicerad

Det var på natten mot tisdag förra veckan som tre anställda drabbas när en psykpatient går till angrepp på en psykiatrisk vårdavdelning på Gävle sjukhus. Samma dag får chefen för psykiatrin i Gävleborg, Anna Sundqvist, sluta som chef med omedelbar verkan.

– De hänger inte alls ihop med varandra, försäkrar Martin Andersson, hälso- och sjukvårdsdirektör för Region Gävleborg.

Det var i tisdags förra veckan som en patient på en psykiatrisk vårdavdelning på Gävle sjukhus gick till attack mot personalen. Enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket ska en av personerna ha fått en misstänkt hjärnblödning, en annan blåmärken i ansiktet och ett brutet finger, medan en tredje utsattes för psykiskt trauma.

”Behöver ett nytt ledaskap”

Men enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Martin Andersson hade attacken på psykiatrin i Gävle ingenting att göra med att chefen för psykiatrin fick avgå från sitt chefsförordnande samma dag.

– Det är inga händelser så, utan det är framför allt ett problem med bemanningen, som gör att vi behöver ett nytt ledarskap i nuläget, säger Martin Andersson.

Senare i veckan kommer Arbetsmiljöverket att genomföra en inspektion på psykiatrin i Gävle sjukhus, för att kontrollera att avdelningen följer arbetsmiljöreglerna efter förra veckans våldsamma händelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.