Treåring dog – lång kamp för upprättelse

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutades förhandlingarna i hovrätten mot förskolläraren som står åtalad för att ha vållat en treårings död på en förskola i Järbo 2011. I tingrätten friades hon, nu är det hovrättens tur att ta ställning till om dödsfallet berodde på förskollärarens bristande tillsyn.

Under torsdagsförmiddagen hölls slutpläderingar i hovrätten i Sundsvall gällande dödsolyckan då en treårig pojke ströps till döds på en förskola i Järbo i mars 2011. Förskolläraren var ensam på gården med sju barn när hon kom på att hon skulle gå och hämta posten. Hon tog två barn med sig över gatan till postlådan. När de kom tillbaka upptäckte en femåring att den treårige pojken hängde i sin hjälm, livlös på en gren.

Först lades utredningen ner, men för familjen har det varit viktigt att få dödsfallet prövat i domstol.

– Det fanns regler för utevistelse på den här förskolan, att inte barn skulle lämnas ensamma. De har förskolläraren brutit mot och det är viktigt för min klient att få någon form av upprättelse att hon gjorde fel, säger Gunilla Von Wachenfelt som är familjens målsägandebiträde.

Omöjligt att se barnen hela tiden

Åklagaren tryckte i slutpläderingen på att posthämtning inte ingick i förskollärarens uppdrag utan att hon på eget bevåg fattat beslutet att lämna barnen ensamma. Försvaret å sin sida menar att det är ofrånkomligt att man inte ser barnen hela tiden, att det finns döda vinklar som kräver ett vakttorn för total uppsikt. 

Vad är det som är så annorlunda med just det här målet?

– Det har aldrig blivit prövat tidigare i domstol, så vitt jag vet, vilken tillsyn som krävs i förskoleverksamhet enligt rättsliga regler, säger Kennert Andersson, åklagare.

Åklagaren yrkar inte på fängelsestraff för förskolläraren, han anser att det räcker med villkorlig dom och böter,  och att hon får yrkesförbud vid fällande dom. Försvarsadvokaten menar att klienten i praktiken redan drabbats av yrkesförbud eftersom hon efter händelsen inte kan få jobb på någon förskola, och yrkar på en friande dom.

Utdragen process jobbig för familjen

Familjen tycker att det är skönt att processen, som nu pågått längre än treåringen hann leva, kan vara över.

– Det har varit långa år naturligtvis. Ärendet har lagts ner ett par gånger och sedan tagits upp på nytt när det överklagats, så för familjen har det varit en lång och jobbig process, säger Gunilla von Wachenfelt.

Men det är inte uteslutet att åklagaren begär prövningstillstånd i Högsta domstolen om det visar sig att förskolläraren blir friad även i hovrätten.

– Det beror på hur hovrätten formulerar sig i sin dom, säger Kennert Andersson.

Hovrätten meddelar sin dom den 8 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.