Anna Quarnström

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag förstår inte logiken bakom det,” säger Anna Quarnström, Synskadades förbundsjurist. Hör hennes kritik om kommunens senaste överklagande. Foto: Privat

Rättslig kamp om Kristoffers rätt till färdtjänst – skarp kritik mot Hudiksvalls kommun

Uppdaterad
Publicerad

Anna Quarnström som är jurist vid Synskadades Riksförbund driver Kristoffer Kjellssons ärende. Hon är kritisk till Hudiksvalls kommuns beslut att överklaga förvaltningsrättens beviljande av färdtjänst till Kristoffer.

– Jag förstår inte logiken bakom det, säger Anna Quarnström.

Synskadade Kristoffer Kjellsson, som SVT har träffat vid flera tillfällen, kämpar vidare i färdtjänststriden. Det började med att han fick sitt tillstånd, som han har haft i flera år, indraget av Social- och omsorgsnämnden i Hudiksvalls kommun förra året.

Senare beslutade förvaltningsrätten att ge honom rätt, men kommunen överklagade det beslutet till Kammarrätten i Sundsvall.

I sin överklagan till Kammarrätten skriver Hudiksvalls kommun:

Social- och omsorgsnämnden bedömer att det saknas tillräckligt underlag för att styrka Kristoffer Kjellssons varaktiga funktionshinder i form av en synnedsättning medför väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller att resa med allmänna kommunikationsmedel.”

”Onödiga resurser för samhället”

Nu har kommunen beviljats prövningstillstånd och Kammarrätten har valt att ta upp ärendet.

– Jag tycker att domstolarna har bättre saker för sig än att hantera en kommun som fick ansvar den inte vill ha. I många kommuner i Sverige finns det riktlinjer på att godta förvaltningsrättens dom om den enskilde vinner, just för att anses vara en miss att hålla på att strida mot enskilda men också för att det är onödiga resurser för samhället, säger Anna Quarnström.

Hudiksvalls kommun svarar på mejl att de på grund av sekretess inte kan kommentera individärenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.