Nu försöker en internationell expertgrupp på högskolan i Gävle hitta lösningar:
– Idag finns det ingen internationell standard för medicinska robotar så alla länder gör lite som de själva vill. Det betyder att robotutvecklarna måste ta fram olika slags robotar för att möta krav i olika länder och det gör det svårat att verka globalt, säger robotikprofessor Gurvinder Virk Singh.
Dyrt med robotar
Det låter som en dyr situation?
– Ja, det är väldigt kostamt. Det som händer är att robotutvecklarna till slut bara vänder sig till de riktigt stora marknaderna.
Nu vill man bringa ordning och försöka finna gemensamma regler och föreskrifter för hur medicinska robotar ska fungera. Omkring 30 internationella robot- och standardiseringsexperter har samlats på Högskolan i Gävle, under ledning av professor Gurvinder Virk Singh.
Får inte orsaka olyckor
En av de känsligaste frågorna är hur mycket självbestämmande en robot ska tillåtas ha – om den till exempel kan tillåtas ta egna beslut under en operation eller inte.
– Autonomitet är en mycket stor fråga. Både patienter och myndigheter måste kunna känna förtroende för teknologin. Robotbranschen får inte orsaka några problem eller olyckor med patienter. Det rättsliga efterspelet skulle bli svårt. Självbestämmandet måste införas på ett säkert sätt, säger professor Gurvinder Virk Singh.