I flera inslag har SVT berättat om svårigheten för många att få en bra internetuppkoppling, trots att regeringens mål är att 90 % av landets hushåll och företag ska ha 100 Mbit/s internet år 2020. För det krävs i dag fiber, vilket är kostsamt att gräva ner, men i ett fiberlaboratorium Hudiksvall forskas nu på en teknik som ska göra det möjligt att skicka fiberhastighet genom luften.
– En av bevekelsegrunderna är att hitta ett alternativ till mobiltelefonin. Att köra via fiber och korta avstånd med trådlöst ute på en kobbe där man inte kan gräva ner fiber i graniten. Har vi flera verktyg i verktygslådan så kan vi lösa problemen, säger Bo Thidé.
Ny och gammal teknik
Bo Thidé är professor i rymdfysik men är sedan två månader tillbaka knuten till det statligt finansierade innovationsbolaget Fiber Optic Valley och Acreos fiberlaboratorium i Hudiksvall där man vill undersöka om gamla kunskaper om radiovågor går att kombinera med ny teknik och på så sätt skicka internet genom luften med samma hastighet som nedgrävd fibertråd.
Tekniken skulle vara användbar i exempelvis fjäll- och skärgårdsmiljö där det är besvärligt att gräva ned fiber. Förenklat handlar det om spiralformade radiovågor som kan hantera mycket mer information än konventionella radiovågor. I USA har spiralvågorna testats med en hastighet på hundra miljoner Mbit/s i en fiberkabel, en hastighet som skulle göra det möjligt att på en sekund ladda ned tre månaders behov av oavbrutet tittande på HD-upplöst film. I Hudiksvall är utmaningen att forska fram teknik som gör det möjligt att skicka spiralvågorna vidare i luften med nya typer av antenner.
– Det är inte pinnar längre. Hur det ska se ut kan vi bara gissa i dag, men vi har goda gissningar. Antennen måste bli tvådimensionell, en skiva eller så, säger Bo Thidé.
Dyrt mål
Enligt svenska stadsnätsföreningen kommer det att kosta 40 miljarder kronor att nå regeringens mål om att 90 % av alla hushåll och företag ska ha 100 Mbit/s i uppkoppling år 2020, i dag är siffran 54 %. Bo Thidé hoppas nu att forskningen ska förenkla det målet.
– Att bygga ut fibernätverken och de trådlösa bitarna som kan komplettera det så kallade ”last mile problem” tycker jag är en viktig regionalpolitisk insats som gör att alla kan leva, säger Bo Thidé.