Potatisfantasten Pirjo Gustavsson står med sitt yviga brunröda hår, ljusgrönt förkläde och orange sjal över sin vita blus med olika potatisar i händerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är potatisen viktig för att stärka den civila beredskapen. Foto: Amanda Alvarsson/ SVT

Så kan potatisen stärka den civila beredskapen

Uppdaterad
Publicerad

Potatis har mättat hungriga magar i århundraden. Nu vill länsstyrelsen Gävleborg tillsammans med flera samarbetspartners öka självförsörjningsgraden av grödan i beredskapssyfte.

Rik på järn, kalcium och c-vitamin passar potatisen bra att odla i länets klimat. God är den också, säger potatiskunniga Pirjo Gustavsson.

– Den går att tillaga på så många olika sätt och bara man har eld så går det att tillaga, säger hon.

Potatisuppropet

För att vinkla strålkastarna mot potatisens goda egenskaper i kris- och krigstider har länsstyrelsen i Gävleborg tillsammans med en rad andra organisationer blåst liv i Potatisuppropet som ursprungligen startades 2020.

– Idag ligger länets självförsörjningsgrad av potatis på 11 procent och genom Potatisuppropet vill vi synliggöra möjligheterna för en ökad produktion och konsumtion, skriver Rebecka Wikström, ansvarig för Gävleborgs livsmedelsstrategi på länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Vad är potatisuppropet?

Våren 2020 startade omställningsinitiativet Närjord i Söderhamn uppropet för att öka matberedskapen i länet.

Organisationerna som står bakom potatisuppropet är länsstyrelsen Gävleborg, föreningen MatVärden, Lantbrukarnas riksförbund Gävleborg (LRF), Studieförbundet Vuxenskolan, Arbetarnas bildningsförbund (ABF), Slowfood Gästrikland, Centrum för flexibelt lärande (CFL) samt Wij trädgårdar i Ockelbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.