I mitten av oktober insjuknade en familj i Söderhamn under oklara former. De behandlades för förgiftning men dottern i familjen avled. Senare framkom det att de förg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Giftmysteriet i Söderhamn fortsätter att gäcka polis och åklagare. I videon ovan sammanfattar vi fallet. Foto: SVT/Montage

Så knäckte forskarna giftgåtan i Söderhamn

Uppdaterad
Publicerad

I månader stod forskarna handfallna inför fallet som krävde en flickas liv och förgiftade en hel familj i Söderhamn. En ny analysmetod och över 200 försök senare knäckte man dock koden. Det mycket farliga bekämpningsmedlet fosfin låg bakom förgiftningen.

I mitten av oktober insjuknade en familj i Söderhamn under oklara former. Familjens dotter avled, mamman och sonen låg under intensivvård till följd av en förgiftning som förbryllat polis, sjukvård och familjen själva.

– Det var många förslag som kom upp i den grupp som då försökte lösa detta. Det första man tänkte på var cyanid som ju är jättegiftig och det här liknade en cyanidförgiftning men stämde inte helt med det heller, säger Kai Knudsen, överläkare i intensivvård vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Mystiska dödsfallet i Söderhamn

Över 200 substanser

Han kopplades in som rådgivare tillsammans med ett antal experter från utlandet. Forskargruppen leddes av läkare vid Giftinformationscentralen i Stockholm och tillsammans testade de över 200 substanser för att utreda vad som drabbat familjen.

– Man funderade på tallium eller arsenik eller svåra läkemedelsförgiftningar. Men det stämde ju inte med de symptom och besvär som patienterna visade, säger Kai Knudsen.

Ny metod

Till slut kom ämnet fosfin på tal. Analyser av fosfin görs normalt inte i Sverige så för att testa det var forskarna tvungna att sätta upp en ny analysmetod för att lyckas.

– Det tog några veckor extra. Och det har ju bidragit till att hela processen dragit ut på tiden, säger Kai Knudsen.

Ämnet gav träff. Men hur familjen fått i sig det eller vad som ligger bakom det är ännu oklart.

– Det är fantastiskt att man kunnat påvisa detta men det är många frågetecken som återstår, säger Kai Knudsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mystiska dödsfallet i Söderhamn

Mer i ämnet