Ulla-Carin berättar om sin hudcancer och hur den påverkat henne. Foto: Neda Ameli/SVT

Hudcancer tvingade Ulla-Carin från Hofors att undvika solen – ”Svårt förändra gamla vanor”

Uppdaterad
Publicerad

För Ulla-Carin Lindström Ahlén som sällan bränt sig fanns det tidigare ingen oro för hudcancer. Men sommaren 2018 brände hon sig på pannan under en paddeltur. När hon sedan upptäckte ett ovanligt märke i huden kände hon en oro hon tidigare inte haft – och det visade sig vara en hudtumör.

– Jag älskar solen, men efter att jag fått operera bort en cancertumör får jag tänka mer på att täcka mig med kläder, smörja in mig och i år ska jag också köpa mig en solhatt, säger Ulla-Carin Lindström Ahlén från Hofors.

Från 2009 till 2019 ökade hudcancerfallen med 150 procent. I länet konstaterades drygt 440 fall av malignt melanom och övriga hudtumörer 2019, enligt siffror från Socialstyrelsen.

”Svårt förändra gamla vanor”

– Jag försöker ofta kolla upp mina märken och vara uppmärksam, men jag vet att jag borde bli bättre. Vi människor har svårt för att förändra gamla vanor – det kan man se bara nu i pandemitider hur svårt det är att inte få agera som tidigare, säger Ulla-Carin Lindström Ahlén.

Ulla-Carin har tidigare opererat bort en tumör basalcellscancer (basaliom) och ska nu på en ny koll, då man upptäckt en ny misstänkt tumör.

Antalet fall av hudcancer i Gävleborg

Så här har hudcancerfallen fördelats och förändrats under 10 år i Gävleborg:

Malignt melanom

År 2009 diagnostiserades 30 män och 32 kvinnor med malignt melanom

År 2019 diagnostiserades 106 män och 94 kvinnor med malignt melanom

Totalt: 62 personer 2009 och 200 personer 2019

Övriga hudtumörer

År 2009 diagnostiserades 67 män och 47 kvinnor med hudtumör av annat karaktär

År 2019 diagnostiserades 133 män och 108 kvinnor med hudtumör av annat karaktär

Totalt: 114 personer 2009 och 241 personer 2019

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.