– Vi räknar med att våra egna sjuksköterskor på anstalten ska kunna vaccinera, säger anstaltens chef i Gävle, Maria Löfgren.
Just nu sitter över 130 personer på fängelset i Gävle, en anstalt som är dimensionerad för 100, så överbeläggningen är påtaglig vilket gör trängseln och risken för smittspridning större. Men människorna som sitter här ska få vaccin precis som alla andra, fast under lite andra omständigheter.
Pappers- och hemlösa
– Vi håller på och kartlägger vilka som tillhör riskgrupperna och vi ska informera regionen om det, säger Maria Löfgren.
Ambitionen är att vaccinera fångarna i den takt som Folkhälsomyndigheten har lagt ut i de olika prioriteringslistorna. Men när och hur de ska gå till är inte riktigt klarlagt än.
– Rent praktiskt blir det lite besvärligare än vi hade räknat med. Men vi har en dialog med alla aktörer, det gäller också dem som sitter i förvar i väntan på utvisning och även gruppen som fördes in i förra veckan, socialt utsatta, där man pratar om hemlösa och papperslösa, säger Region Gävleborgs vaccinsamordnare Tina Mansson Söderlund.
Prioriteringsordning Covid-19-vacciniation
Fas 1:
• Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst* i ordinärt boende.
• Personal inom äldreomsorg som arbetar nära boende och omsorgstagare enligt prioritet 1.
• Hushållskontakter, dvs. vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör riskgrupp enligt prioritet.
Ytterligare faser under utredning:
Fas 2 och 3:
• Övriga personer 70 år och äldre
• Övrig personal inom vård och omsorg som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19
• Övriga personer 18–69 år som tillhör riskgrupper
Fas 4:
• Övriga personer 18–69 år som inte tillhör riskgrupper.
Källa: Folkhälsomyndigheten