För låg lön i förhållande till ett tufft arbetsklimat och ett missnöje med omorganisationen gör att många poliser funderar på att sluta. Hittills i år har sju polisanställda sagt upp sig i Gävleborgs polisområde. En av dem är Sam-Olof Palm i Hudiksvall, som jobbat som polis i 37 år.
– Det finns flera anledningar till att jag slutat. Jag förstår att många blir frustrerade, till exempel motsvarar inte lönen den tunga arbetsbelastningen och det ökade våldet poliser får möta ute i samhället, säger han.
Åtta av tio poliser funderar på att sluta enligt en undersökning från polisförbundet som presenterades under onsdagen. I polisområdet i Gävleborg har flera poliser sagt upp sig på kort tid och gått till andra jobb som till exempel Migrationsverket och Region Gävleborg.
Tuffare miljö
Sam-Olof Palm, som jobbat som ungdomspolis, har fått jobb som socialsekreterare med inriktning mot ungdomar på Hudiksvalls kommun. En stor del av de 37 år som han jobbat som polis har varit i Hudiksvall, men han har också jobbat i storstäder och han ser att det har blivit en tuffare miljö för poliser att jobba i.
– Under sent sjuttiotal när jag började hade man inte säkerhetsvästar. De användes bara när man skulle ut på något farligt. Nu har man dem jämt, säger han.
Enligt undersökningen som Polisförbundet lanserade under onsdagen tycke många poliser att det är för dålig lön i förhållande till de tuffa arbetsvillkoren och den höga risken. Men en annan faktor är att man upplever en otydlighet sedan den stora omorganisationen som genomfördes i december i fjol, då polisområdena blev större än tidigare.
Problem med nya organisationen
21 polismyndigheter slogs i hop till en enda med sju olika regioner. Även Sam-Olof Palm har sett problemen som varit under det första året i den nya organisationen.
– Det har märkts att många tyckt det varit otydligt med ledarskapet i den nya organisationen, man vet inte vem som är chef. Jag har kontakt med många tidigare kollegor fortfarande, det har inte ändrats något sedan jag slutade i augusti, säger han.
När SVT Nyheter Gävleborg ringer runt och pratar med några poliser så får vi samma bild – att arbetsklimatet är tuffare nu och att arbetsbelastningen för polisen lokalt är hög. Det märks inte minst av att vi under två dagar har försökt få till en intervju med en patrull i Hudiksvall, men med ständiga larm har det inte gått att genomföra. Ofta finns bara en patrull i Hudiksvall, som ska täcka ett större område.
Nekas tjänstledighet
Hittills i år har sju polisanställda sagt upp sig i polisområde Gävleborg, hur många som är tjänstlediga är oklart. Men flera poliser poliser har sagt upp sig just för att de har nekats tjänstledighet.
– De hade kunnat behålla mig om jag hade fått tjänstledigt. Hade det beslutats om min tjänstledighet här lokalt där man känner mig så hade jag kanske kunnat få det. Men nu, efter omorganisationen, beslutas det från Uppsala, säger Sam Olof Palm.
Positivt att prova andra jobb
Han tycker att det borde ses som positivt och personlighetsutvecklande att poliser provar på andra jobb i samhället. Särskilt ett sådant jobb som han själv har börjat på – socialsekreterare.
– Då jag inte fick tjänstledigt fanns det inget val. Jag fick säga upp mig. Man kanske inte är riktigt rädd om personalen, säger han.