Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Saiva räddade livet på matte Christine när hon bröt höften och blev liggande ute i kylan. Foto: Julia Frost-Nylén

Saiva räddade mattes liv i Holmsveden – nu blir hon årets bragdhund

Publicerad

När Christine Ström ramlade och bröt höften på tomten i Holmsveden i vinterkylan, blev 11-åriga lapphunden Saiva hennes räddning.

Att Saiva, eller Fjällfarmens Irina som hon heter på stamtavlan, är en hundhjälte är ingen tvekan. Hon räddade mattes liv genom att springa till närmaste granne två kilometer bort.

– Jag är henne evigt tacksam för mitt liv och jag är så tacksam för henne. Hon som aldrig går någonstans annars, hon måste ha legat och funderat, känt att hon måste göra något. Hon är pigg men hon är ju gammal, så att hon tog sig hela vägen – det är otroligt, säger Christine Ström.

Nu har hon utsetts till 2023-års bragdhund av Svenska Kennelklubben.

Hör matte Christine Ström berätta om den dramatiska dagen i videon ovan.

Om årets Bragdhund

Årets bragdhund har delats ut sedan 1989 delats ut av Svenska Kennelklubben. och Agria djurförsäkringar.

Priset uppmärksammar familjehundarnas betydelse och kan därför endast ges till hundar som inte är utbildade tjänstehundar.

Vinnaren får förutom diplom, statyett och godsaker även mat motsvarande ett års förbrukning och en ny säng. Vinnaren får också donera 20 000 kronor till valfri organisation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.