Man på torg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vill någon sjunga gangstermusik på exempelvis Stortorget ska kommunen inte hjälpa till, det menar Richard Carlsson (SD). ”Finns ingen konflikt”, säger Jan Myléus (KD). Foto: Stefan Larsson/SVT

SD vill att Gävle skärper tonen mot gangsterrap

Publicerad

Kommunen ska sluta stötta artister som vill framföra gangstermusik i Gävle, menar Sverigedemokraterna.

– Egentligen är det ingen konflikt, säger kommunalråd Jan Myléus (KD).

Sverigedemokraternas förslag handlar om att kommunen upphör med att finansiera och understödja kulturskapare som uppmanar och romantiserar våldsanvändning.

Förslaget har nobbats av den styrande majoriteten. Kommunen motverkar redan gangstermusik så det finns inget att besluta om, menar kommunalrådet Jan Myléus (KD).

– Vi tycker lika, säger han.

Richard Carlsson (SD) anser dock att kommunen har hjälpt till att marknadsföra arrangemang där artister med tveksamma kopplingar och budskap har deltagit och att ännu tydligare riktlinjer därför behövs.

– Historiskt har jag inte sett något av deras goda intentioner. Många myndigheter varnar för vilket hot gängkriminalitet utgör mot vårt samhälle, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.