• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Skidförbundet satsar på att få fler barn att åka skidor

Uppdaterad
Publicerad

Alla På Snö är ett projekt som det svenska skidförbundet startade för några år sedan. I fyra år har det funnits i Kungsberget, dit 400 fjärdeklassare från Sandviken och Gävle kommer för att testa på att åka skidor.

Barnen delas in i två grupper. En åker längdskidor och den andra slalom på förmiddagen. Efter lunch byter grupperna aktivitet för att alla ska få testa på både och.

– Det är helt suveränt. Man blir glad av att få träffa alla elever och se deras utveckling och glädje. Vi ska få så många som möjöligt att prova på hur kul det är att åka skidor. Det är målet med projektet, säger Dennis Andersson som är ansvarig för projektet i Kungsberget.

I Kungsberget har projektet utvecklats rejält de senaste åren. Och nu håller Alla På Snö på i hela sex dagar med 700 fjärdeklassare som kommer på besök.

– Det kommer bli jättekul, man är liksom uppväxt här. Jag har åkt jättemycket slalom men inte så mycket längdskidor, säger 10-åriga Anton Westby.

– Det roligaste med skidor är att man kan ramla och hoppa , säger Tuva Wass.

Stort intresse bland barn

Trots att vintrarna inte är lika snörika nuförtiden så är det ett stort intresse för längdskidåkning bland barn. Något som Alla på snö, har stor del i.

– Det ökar på längdsidan, där jag är involverad i. I Järbo har vi 70-90 som är aktiva. Det är viktigt att alla får chansen att testa på. Sen får man ju låna utrustning och få känna på hur det är innan man köper utrustning själv, Det är ett jättebra initiativ av förbundet, säger Dennis Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.