Susanne Selander Ljunggren, ordförande för kommunal Söderhamnssektionen, öppnar dörren till kommunals kontor i Söderhamn. I bakgrunden syns Söderhamns statskyrka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Susanne Selander Ljunggren, ordförande för kommunal Söderhamnssektionen berättar om succén med Söderhamnsmodellen. Foto: Lari Honkanen/SVT

Hemtjänsten i Söderhamn har gjort delade turer attraktiva

Uppdaterad
Publicerad

Söderhamns egenutvecklade modell för hemtjänsten med frivilliga delade turer mot ersättning för uppehållstimmarna har blivit en succé. Personalen är nöjd och hemtjänsten har gått plus.

– På Lindens hemtjänstgrupp ville alla ha delade turer, men de räckte inte till alla, säger verksamhetschef Birgitta Löjdström.  

Att ta bort ofrivilliga turer från hemtjänsten var ett från början ett politiskt initiativ från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Söderhamn. Men det var tjänstepersoner, facket Kommunal och undersköterskor som gemensamt arbetade fram modellen.

– Jag är jättenöjd. Det här är en win-win lösning som både gynnar arbetsvillkoren för personalen och är kostnadseffektivt för arbetsgivaren, säger Anders Ramstrand (KD), ordförande i Välfärdsnämnden.

”Borde införas överallt”

Anders Ramstrand anser till och med att upplägget är så framgångsrikt att kommuner i hela landet bör ta efter Söderhamsnmodellen. 

– Absolut, den borde införas överallt. Det är många som ringt mig och till våra tjänstepersoner och frågat kring modellen, men de har inte riktigt trott att det är så bra som det är.

Hör i videon ovan hur kommunen har kunnat tjäna på att erbjuda ersättning under pauserna i de delade turerna.

Så funkar delad tur och Söderhamnsmodellen

Delad tur innebär att ett arbetspass delas upp i två, med ett obetalt uppehåll mellan passen. Uppehållet är på minst 60 minuter och enligt Kommunal är det inte ovanligt med fyra timmar.

Delad tur är kritiserat av fackförbund då arbetspassen ändå är så närliggande att det obetalda uppehållet inte upplevs som någon fritid för medarbetaren.

Söderhamnsmodellen

I Söderhamnmodellen är alla delade turer inom hemtjänsten frivilliga för personalen. För uppehållstimmarna mellan de två arbetsblocken i en delad tur ingår ersättning. Ersättningen kan väljas i pengar, med 70 procent av timlönen per uppehållstimme, eller i tid, med 42 minuters komptid per uppehållstimme.   

Söderhamnsmodellen togs gemensamt fram i Söderhamns kommun i ett samarbete mellan tjänstemän, anställda och facket, efter ett politiskt beslut 2018 om att komma bort från ofrivilliga delade turer. Modellen testades under våren 2020 och blev till en permanent lösning sedan maj 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.