– Vi har inte haft den möjligheten eftersom vi inte har tillgång till lokaler, och kostnaden för att iordningställa dem är större än vad bidraget är, säger Alexandra Gard (S), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.
Det fanns 800 miljoner att söka från staten för att minska barngrupperna i landet. Trots det så har kommunerna bara sökt ca. 500 miljoner kronor sammanlagt. I Söderhamns kommun ligger storleken på barngrupperna över genomsnittet. Men de har valt att inte söka bidrag, utan istället gjort egna satsningar på förskoleverksamheten.
– Vi har satsat genom att ta bort 15-timmarsregeln och anställt fler förskolelärare så att det blir ett mindre antal barn per personal. Våra begränsningar ligger i att vi inte har några lokaler, säger Alexandra Gard.
Kommunen tog bort 15-timmarsregeln
15-timmarsregeln innebär att barn med föräldrar som inte jobbar bara får vara på förskolan 15 timmar per vecka. Förra året tog kommunen bort den reglen, så alla barn får vara där utan tidsbegränsning. Förskolepedagogen Kristina Svensson önskar att kommunen istället skulle ha satsat på att minska storleken på barngrupperna.
– Jag förstår tanken bakom, att alla ska få samma chans. Samtidigt får man det ju aldrig rättvist ändå. Jag tycker att det hellre skulle vara färre barn i grupperna och jag vet att många håller med mig om det, säger Kristina Svensson, förskolepedagog i Söderhamns kommun.