En ung kille som fylller i ett formulär, lärare till vänster

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norman Mahammad har fått hjälp av Tyra Pousette Hjelm extralärare på sommarskolan för att klara betygen för gymnasiet. Foto: Jan Peter Eriksson/SVT

Sommarskolan räddningen att komma in på gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Många av länets elever i grundskolan klarar inte av att komma in på gymnasiet med de betyg de får när de går ut nian. Då kan sommarskolan bli räddningen.

I flera av länets kommunen är det en av fyra elever som inte klarar av att på sina betyg från nian komma in på något program på gymnasiet. Det här visar ny statistik från länets kommuner som SVT Gävleborg sammanställt.

Ovanåker bäst

Sommarskola är något som de flesta kommuner i länet erbjuder elever som behöver höja sina betyg för att komma in på gymnasiet.

– Det här är bra för mig som behöver höja betygen, säger Noman Mahammad, som vill komma El-programmet på Polhemsskolan i Gävle.

Den kommun där flest elever klarar av att få gymnasiebehöriget är Ovanåker. Där klarar nästan nio av tio elever av att komma in på gymnasiet.

– Det är en all time high, konstaterar Agneta Persson, barn- och utbildningschef i Ovanåker.

Hur det ser ut i din kommun kan du se i faktarutan nedan.

Hör Noman Mahammad i videon om sommarskolan.

Så stor andel klarade gymnasiebehörigheten

Kommun, 2024 (2023)

Söderhamn: 75% (69%)
Nordanstig: 76% (89%)
Hudiksvall: 84% (88%)
Ljusdal: 73% (74%)
Ovanåker: 89% (87%)
Bollnäs: 81% (82%)
Ockelbo: 84% (73%)
Hofors: 82% (86%)
Sandviken: 75% (76%)
Gävle: 85% (83%)

OBS! Siffrorna kan bli högre i de kommuner som ännu inte är klara med sina sommarskolor.

I riket som helhet klarade förra året 85 procent gymnasiebehörigheten. Den siffran har varit ungefär de samma under de senaste tio åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.