Sprutbytesfrågan splittrar partier

Uppdaterad
Publicerad

Smittskyddsläkaren i Region Gävleborg, Signar Mäkitalo förbereder ett förslag för hur man ska kunna inför ett sprutbytesprogram för narkotikamissbrukare i länet.

Programmet är kontroversiellt och rent politiskt så splittrar den de flesta partier i länet.

Vi ha talat med företrädare för flertalet av de partier som är representerade i regionfullmäktige i Region Gävleborg, och det som är gemensamt för partierna är att det inte finns någon tydlig enighet i vad man tycker om ett eventuellt sprutbytesprogram i länet.

Alf Norberg (V) Regionråd

– Det är helt klart delade meningar inom partiet. Men centralt så finns ett kongressbeslut att Vänsterpartiet ställer sig bakom införandet av sprutbytesprogram.

– Jag personligen är positiv till införandet om det skulle komma till beslut inom regionen, säger han.

Patrik Stenvard (M) Regionråd

– Generellt sett tror inte vi på sprututbyte för att komma tillrätta med missbruksproblemet. Vi för en restriktiv narkotikapolitik och då kan man inte tillhandahålla verktyg för fortsatt missbruk på det här viset, det är kontraproduktivt.

Men samtidigt öppnar Patrik Stenvard försiktigt för införa sprutbyte på försök – om kommunerna vill.

– För kommunerna har en väldigt viktig roll i missbruksvården. Men nu vet vi att kommunerna är mot ett sprutbytesprogram, säger han.

Ingemar Kalén (KD) Regionråd

Även Kristdemokraterna är oeniga när det kommer till den här frågan. Ingemar Kalén, regionråd för KD berättar att partiet centralt sagt att det är upp till varje region att ta ställning, om och när frågan blir aktuell.

– Jag själv lutar åt att jag är positiv, säger Ingemar Kalén. Jag har sett hur det fungerar när jag var i Italien. Det gjorde mig positivt inställd, då det verkar fungera bra.

– Men som sagt, vi inom KD:s partigrupp i regionen har inte tagit något beslut kring hur vi ställer oss. Vi kommer att ta upp frågan när vi samlas i början av februari, säger Ingemar Kalén

Jan Lahenskorva (S) Regionråd

– Vi är inte helt eniga i vårt parti, det finns olika åsikter och vi vet inte hur vi kommer ställa oss till frågan när den kommer upp.  

– Å ena sidan handlar det om att de som är fast i missbruket ska kunna få ett värdigare liv men å andra sidan kan det ju uppfattas som att vi har abdikerat i kampen mot drogerna. Själv är jag tveksam, säger Jan Lahenkorva,  regionråd för Socialdemokraterna.

Mattias Eriksson (SD) Regionråd

– SD har lämnat in en motion i frågan där man ansåg att Regionen skulle utreda hur kommunerna ställer sig till sprutbytesprogram. Men det var ju innan kommunerans vetorätt togs bort.

– Hälso- och sjukvårdsnämnden kommer säkert att lyfta frågan, och det jag kan säga att vi som parti inte har någon principell hållning för eller emot. Jag tycker att frågan bör utredas mer.

– Den inställningen har jag också personligen. Jag är i dagsläget varken för eller emot, säger Mattias Eriksson

Hannah-Karin Linck (C)

Centerpartiet har tagit ett positivt beslut på nationell nivå, men är splittrade i Gävleborg.

– Skulle man göra en gallup i vårat län så tror jag det är övervägande positivt till sprutbyte, men det finns en hel del som är väldigt tveksamma också. Det måste man ha respekt för.

– Jag tror mycket handlar om symbolvärdet, att man tillhandahåller verktyg för att fortsatta att knarka.

– Samtidigt tror inte jag att smutsiga sprutor får någon att sluta knarka, men med ett sprutbytesprogram har man större chans att nå de här personerna och motivera dem att sluta.

Carina Östansjö (L) Regionråd

Liberalerna har två kongressbeslut i frågan. Ett från 2017, och ett från 2015. Vid båda tillfällena har man ställt sig positiva till införandet av sprutbytesprogram.

– Men det är en fråga där det finns mycket åsikter, och alla i partiet är nog inte eniga med det beslutet, säger Carina Östansjö. 2007 var jag en av de som sa nej till detta. Men med åren har jag fått en del ny kunskap och är nu mer positivt inställd.

– Jag tänker på den smittspridning som kan hejdas, den sjukhusvård av smittade som kan undvikas, förutom det faktum att ett utbytesprogram av sprutor också kan vara ett sätt att få kontakt med missbrukare, och i förlängningen påverka till förändring

– Men jag vet inte idag hur mina partikollegor i Regionen ställer sig till frågan, säger Carina Östansjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.