Smörgåsen på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Fredrik Persson/TT

Stal smörgås på Arlanda – riskerar att få sparken

Publicerad

En anställd på Migrationsverket som bor i Gävleborg riskerar åtal och att förlora jobbet om domen blir fällande. Det sedan den anställde stulit en smörgås på Arlanda flygplats.

Det var i samband med en deportering från Arlanda i maj som den anställde tog en smörgås från ett kafé utan att betala. Smörgåsen kostade 79 kronor. Den anställde betalade inte trots att kollegor som var med frågade om saken.

Skadat förtroendet

Det hela kom till den anställdes chefers kännedom och en utredning påbörjades,

Migrationsverkets Internutredare vill nu att myndighetens personalansvarsnämnd åtalsanmäler händelsen. Dessutom anser utredarna att händelsen är mycket skadlig för förtroendet för myndigheten och bör leda till avsked för smörgåstjuven om han fälls för brott. Försvårande är att den anställde uppträdde i uniform.

Erkänt det inträffade

– En representant för en statlig myndighet förväntas vara ett föredöme och att begå brott i tjänsten är helt oacceptabelt, skriver internutredarna.

Brottet den anställde ska ha utfört ska vara stöld eller ringa stöld. Den anställde har erkänt de inträffade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.